INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Kartellezett az ingatlanszövetség

Kartellt szervezett a Magyar Ingatlanszövetség a Gazdasági Versenyhivatal szerint (GVH) azzal, hogy ajánlott díjakat határozott meg a tagjai számára, ami a GVH szerint sérti a versenytörvényt; bírságot azonban nem szabott ki a testület.

A GVH a Magyar Ingatlanszövetség ellen lefolytatott eljárásról közleményében kifejti: tudomására jutott, hogy a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) a tagjai számára ajánlásokat fogalmaz meg a honlapján több dokumentumban, például az "Ingatlanközvetítői szolgáltatások díjszabása" című dokumentum sávos százalékos mértékű ajánlást tartalmaz a közvetítői jutalék minimumára és maximumára, másrészt abszolút értékű ajánlást tartalmaz a szakértői díjtételek minimumára, átlagára és maximumára.

"Az értékbecslési tevékenység iránydíjszabása" címet viselő dokumentum négy kategóriára bontva határoz meg minimum rezsióradíjakat, attól függően, hogy az értékbecslő személy, vagy szervezet mögött milyen képesítés, felelősségbiztosítás áll.

Kifejtik: a MAISZ 584 taggal rendelkező érdekképviselet, amely szervezi és összefogja az ingatlanforgalmazással, -fejlesztéssel, -kezeléssel, -értékeléssel és általában az ingatlannal, illetve ingatlanalapú vagyon- és üzletértékeléssel foglalkozó tagokat. A GVH által kifogásolt dokumentumokat a tagvállalkozások maguk dolgozták ki az érdekképviselet szakbizottságaiban, majd véleményezésre megküldték a többi tagvállalkozásnak. Ezt követően azok véleményének figyelembevételével a szakbizottságok dolgozták ki az ajánlások végső formáját.

A versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a MAISZ azzal, hogy iránydíjakat határozott meg a tagjai számára, megsértette a versenytörvényt. A GVH emiatt elrendelte, hogy az érdekképviselet a megnevezett dokumentumokat a határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül távolítsa el a honlapjáról, és tegye közzé a honlapján a GVH határozatát. Elrendelte azt is, hogy a MAISZ hívja fel a honlap látogatóinak figyelmét a korábbi díjajánlások jogellenes voltára, és a szövetség valamennyi tagjának ajánlott levélben hívja fel a figyelmét arra, hogy a díjszabást és az iránydíjszabást nem használhatják, azokra az ügyfelekkel való kapcsolatok során nem hivatkozhatnak.

Az érdekképviselettel szemben a GVH bírságot nem szabott ki, az eljárásban ugyanis figyelembe vette, hogy a jogszabályok még ma is több kamarának engedik meg, hogy ajánlott árat tegyen közzé. Az eljárás során enyhítő körülményként vette számításba a hatóság, hogy a MAISZ nem folytatott fegyelmi vagy etikai eljárást azok ellen, akik eltértek az ajánlásokban foglaltaktól.

(2008.10.27. FigyelőNet)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Siófok

79.32m2
48.3 M Ft

eladó telek
Székesfehérvár

345m2
17.8 M Ft

eladó ház
Sopron

120m2
58.5 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Dörgicse

1000m2
876 M Ft

eladó lakás
Siófok

141.97m2
153.156704 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Gyenesdiás

2000m2
1825.1 M Ft

kiadó iroda
Keszthely

79m2
79 e Ft

eladó ház
Siófok

100m2
65 M Ft

eladó telek
Pécsely

5380m2
26.6 M Ft

eladó ház
Harka

102m2
61.5 M Ft

eladó lakás
Sopron

75m2
42.8 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs