INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Nehéz féléven van túl a lakáspiac

Sokéves mélypont az átadott lakások számában, hosszú évek óta először csökkenő telekárak az addig legkeresettebb területeken is, óvatosabb külföldi cégek és vásárlók - ezek jellemezték az ingatlanpiacot 2008 első félévében.

Az év első felében használatba vett lakások nagyobbik részét a lakosság építtette saját használat céljából, s az új lakások közel fele családi házban épült. A vállalkozói lakásépítések aránya országosan 44, Budapesten pedig 78 százalékra csökkent. Így leginkább a kis lakások építése szorult vissza. Az új lakások átlagos alapterülete országosan 91 négyzetméter, azaz 5 négyzetméterrel nagyobb, mint az előző évben. Budapesten még jelentősebb a lakásméret növekedése: 62-ről 72 négyzetméterre emelkedett.

Sláger a Duna-part

A tavalyi évhez képest visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán. A korábban megszokott szezonalitás eltűnőben van, s hónapról hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén eddig például az április hozott kiugró eredményeket. A budapesti társasházi projektek adatbázisa alapján közel 11 200 lakás átadása várható idénre, 12 kerületben nő a megépített lakásszám 2007-hez képest, míg 11-ben csökken - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A belvárosi telkek fogyása és hihetetlen megdrágulása miatt keresettek lettek a beruházók körében a felújítandó épületek vagy akár egész tömbök. Egy másik fejlesztői slágerterületnek az egyedi lehetőségeket rejtő Duna-partok számítanak. A IX. és XI. kerületi részen jelenleg 4-5, egyenként több ezer lakás volumenű fejlesztés áll előkészítés alatt. A zöldövezeti részek kedveltsége is folyamatos. A vevők körében összességében a 45-65 négyzetméter közötti, jó elosztású, hatékony alaprajzzal rendelkező, jó tájolású lakások a legkedveltebbek.

Inflációval növekvő árak

Az év eleje átlagosan 3-5 százalékos áremelkedéssel indult az új lakásprojektek esetében, s az év egészére infláció körüli növekedésre számíthatunk.

A használtlakás-piacon az év eleji nyugodt kezdés után a második negyedév látványos visszaesést hozott, éves szinten 5-10 százalék közötti keresletmérséklődésre lehet számítani 2008-ban. A központi elhelyezkedésű, jó beosztású, befektetésnek vonzó lakások ára reálértékben is emelkedhet, ugyanakkor az energetikailag nem felújított, nagy alapterületű, hetvenes években épült panellakásoké akár 7-8 százalékkal csökkenhet.

Iráni és dél-afrikai vevők

A tapasztalatok szerint lényegesen csökkent és át is alakult a budapesti lakáspiac külföldi vevőköre. A spanyol és ír befektetők száma mára alaposan megcsappant. Kedvelt az egyetemek környéke, a forgalmas csomópontok, és áruk miatt a felújítható használt lakások. A külföldiek jellemzően egy nappalis, két hálószobás lakásokat vásárolnak.

A még mindig jelen lévő spanyolok és angolok mellé dél-afrikaiak, norvégok, irániak, belgák, franciák, olaszok és oroszok csatlakoztak, akik általában 60-400 ezer eurót áldoznak befektetésre.

(2008.09.03. FigyelőNet)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

45m2
28.9 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
48.9 M Ft

eladó ház
Kőröshegy

220m2
32 M Ft

eladó ház
Felsőörs

260m2
119.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

55m2
30.5 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

50m2
31.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

62m2
31.8 M Ft

eladó lakás
Siófok

106m2
111 M Ft

eladó ház
Hévíz

510m2
150 M Ft

eladó ház
Sopron

68m2
33.9 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Szombathely

5976m2
10400 e Ft

eladó lakás
Székesfehérvár

54m2
22.9 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Balatonalmádi

55m2
39.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs