INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Érthetetlen optimizmus a lakáspiacon

Ajándék konyhabútorok mellett ingyengarázzsal, vagy akár egymillió forintot is elérő árengedménnyel próbálják magukhoz csalogatni az érdeklődőket a beállni látszó lakáspiacon a beruházók, akik nagy része meglepően derűlátó. Slágernek továbbra is a VII., a VIII., a X., a XIII. kerület és Zugló számít a fővárosban, míg az agglomerációban Szigetszentmiklós iránt ugrott meg az érdeklődés.

A tavaly év végi pesszimista hangok, az árszakadást prognosztizáló makroelemzések, valamint a lakásépítések és beköltözések terén mutatkozó jelentős visszaesés ellenére meglepően derűlátóak a piaci szereplők.

A február utolsó hétvégéjén, rekordlátogatottság mellett megrendezett 10. Lakásvásár kiállítói szerint például kifejezetten lendületesen indult a lakások idei értékesítése. A két évvel ezelőtti keresleti szintre térhetünk vissza 2007-ben – vélekednek a piaci szereplők, akik a sokak által hangoztatott árzuhanás helyett az inflációval megegyező áremelkedésben bíznak.

15 millió a képzeletbeli határ

A lakáspiac keresleti oldalának jellemzői nem sokat változtak az utóbbi időben: a fővárosban legfeljebb 15 millió forintot szánnak a legtöbben lakásvásárlásra, 50-60 négyzetméteres, két-két és fél szobás ingatlanokban gondolkoznak, és a volatilis forintárfolyam dacára továbbra is devizahitelt igényelnének, minél kisebb önerő mellett – osztották meg tapasztalataikat az ingatlanberuházók lapunk kérdésére.

Az ajánlatkérések között a VII., a VIII., a X., a XIII. kerület és Zugló dominál a fővárosban, míg az agglomerációban – a tavalyi slágernek számító Gyál, Maglód, Dunakeszi avagy Fót mellett - Szigetszentmiklós (Lakihegy) is az érdeklődés középpontjába került. A legtöbb fejlesztés öt fővárosi kerületben zajlik (Angyalföldön, Zuglóban, Ferencvárosban, Kelenföldön és Józsefvárosban), itt ezernél is több lakás épül 2007-ben. Az új projekteket igencsak figyelik az érdeklődők, amit az is jól mutat, hogy a 10. Lakásvásáron is „taroltak” a még másutt nem reklámozott, frissen bemutatott újlakás-projektek.

Budapesten a legkeresettebbeknek a kis alapterületű, alacsony árfekvésű lakások számítanak, míg vidéken a nagyobb alapterületű ingatlanokat keresik – mutattak rá az Otthon Centrumnál. Új tendencia ugyanakkor a megvásárolt lakások méretének folyamatos növekedése. Mint az Engel Group ingatlanbefektető cég szakembere rámutatott: a fővárosban átlagosan nyolc négyzetméterrel nagyobb lakások épültek tavaly 2005-höz képest, míg a vidéki nagyvárosokban hét négyzetméterrel nőtt az átlagos alapterület; az új lakások átlagos nagysága pedig 91 négyzetméter volt.

Ami a várható áralakulást illeti, igen nagy szórást mutatnak az utóbbi időben megjelent prognózisok. A plusz-mínusz 15 százalékos sávban gyakorlatilag minden előfordul, az eltérések mögött vélhetően a piac kettészakadása húzódik meg. A rossz adottságú használt lakások ára akár meredeken is csökkenhet, a jó helyen lévő, nagyobb ingatlanoké ugyanakkor tartja az értékét, miközben az új lakásokat nem kerüli el az áremelkedés.

A szakemberek az inflációval egyező, 5-7 százalékos sávba várják ez utóbbiak drágulását, elsősorban az építési költségek emelkedése miatt. Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai közel 9 százalékkal emelkedtek tavaly, ennek nagyobbik részét idén érvényesítik a fejlesztők az árakban.

Kedvezmény nélkül nem megy

A makroprognózisok és a friss statisztikai adatok ellenére érzékelhető beruházói optimizmust tükrözi az is, hogy az idén a tavalyinál több, 15 ezer lakás építését tervezik, bár nem kizárt, hogy ennek egy része áttolódhat a jövő évre. A verseny éleződését pedig jól mutatja, hogy kedvezmény nélkül szinte már nem is értékesítenek új lakást. Az ajándék konyhabútorok és beépített konyhagépek mellett sokan az árból is engednek, a diszkont lakásonként nem egyszer az egymillió forintot is elérheti. Előfordul ingyengarázs-ajánlat is, ami úgy tűnik, csábítóbb, mint a plazmatévé vagy a gépkocsisorsolás, amire a tavalyi Lakásvásáron is volt példa.

A vevők ráadásul egyre igényesebbek, csak az igazán jó lokációjú projektek iránt érdeklődnek, magas műszaki tartalmat és kiváló kivitelezési minőséget várnak el a fejlesztőktől, miközben a rossz tájolás, a kedvezőtlen adottságok és struktúrák változatlanul nehezítik az új ingatlanok eladását.

A luxus vonzó perspektíva

A luxusszínvonalú, prémiumkategóriájú lakások piacán is túlkínálatot érzékelnek a piaci szereplők, a hazai és a külföldi érdeklődés növekedése ugyanakkor vonzó perspektívával kecsegtet – fogalmaztak kérdésünkre a szakemberek, akik szerint a nyugati trendeket követő penthouse- és loftlakások megjelenése is sokat nyomott a latba. Az új építésű luxusingatlanok a Duna-parton kívül leginkább a budai kerületek panorámás telkein (a II. kerületben vagy Óbudán) épülnek, a használt piacon pedig a belvárosi és Várnegyedbeli ingatlanokat keresik.

Az érdeklődők között az első lakást vásárlók éppúgy megtalálhatók, mint a befektetési céllal érdeklődők. A fővárosi exkluzív ingatlanokat a külföldiek közül elsősorban németek, spanyolok, oroszok vásárolják előszeretettel, ők főként a 100 millió feletti, egyedi ingatlanokat keresik – mondta érdeklődésünkre az Engel&Völkers ingatlanértékesítője és tanácsadója. A luxusingatlan fogalma ugyanakkor mára leértékelődött, mondta lapunk egy korábbi interjújában Mozsár István, a cég ügyvezető igazgatója, aki szerint ezért a félrevezető hirdetések a felelősek.

(2007.03.06. FigyelőNet)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

45m2
28.9 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
48.9 M Ft

eladó telek
Cserszegtomaj

9810m2
44.1 M Ft

eladó tanya / mg. terület
Ajka

620000m2
62 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Szombathely

5976m2
10400 e Ft

eladó ház
Siófok

137m2
44.9 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

84m2
79.9 M Ft

eladó tanya / mg. terület
Pinnye

13920m2
26 M Ft

eladó lakás
Ágfalva

57.3m2
29.65 M Ft

eladó lakás
Siófok

71.64m2
69.115725 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Pusztaszabolcs

309m2
39.9 M Ft

eladó lakás
Siófok

121m2
146 M Ft

eladó lakás
Ágfalva

58.8m2
30.4 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs