INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?

Tolonganak az ingatlanalapokért

Nem túlzás azt állítani, hogy öntik a befektetők a pénzt az ingatlanalapokba, 2016 óta gyakorlatilag megduplázódott ennek az eszközosztálynak a kezelt vagyona. Csak idén május végéig 155,4 milliárd forinttal nőtt az ingatlanalapok teljes nettó eszközértéke, ami 14,6%-os növekménynek felel meg. Jelenleg 1220 milliárd forint forog Magyarországon ingatlanalapokban, ezzel ez most a legnépszerűbb eszközosztály a magyar befektetési alapok körében.

Az év eleje óta gyakorlatilag egyetlen olyan hónap sem volt május végéig, ahol nettó kifizetők lettek volna az ingatlanalapok, a befektetők gyakorlatilag minden egyes hónapban zsákolták az alapok befektetési jegyeit. Leginkább a május volt erős: ekkor mintegy 32 milliárd forintot fektettek be az alapok ügyfelei ebbe az eszközosztályba. Még a leggyengébb hónap, az április is 20,5 milliárd forintos nettó vagyonbeáramlást hozott az ingatlanalapoknak.

2018 első öt hónapjában összesen nettó 137 milliárd forintot fektettek a magyar befektetők ingatlanalapokba.

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 440 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának 35%-át ez az egyetlen alap kezeli. Az OTP Ingatlan alap jelentős vagyonnövekedéssel tartja második helyét a listán, közel 288 milliárd forintos vagyonnal. A harmadik legnagyobb vagyont a Diófa által kezelt Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata kezeli 203 milliárd forinttal.

A legtöbb pénzt fél év alatt az OTP Ingatlan alap zsebelte be több mint 74 milliárddal (hozammal és vagyonbeáramlással együtt), arányaiban pedig a tavaly indult Erste Dollár ingatlanalap növekedett a legjobban, melynek 175%-kal nőtt a kezelt vagyona.

Az ingatlan az új arany?

A hatalmas felfutásban egyértelműen szerepet játszik az ingatlanpiaci boom mellett az is, hogy az alacsony hozamkörnyezetben az ingatlanok még mindig szépen hoznak és a részvénypiacok teljesítményétől sem függenek közvetlenül. Így a viszonylagos biztonságot kereső befektetők ebben az eszközosztályban még mindig tudnak értelmezhető, sőt, akár kifejezetten jó, 10% körüli hozamot is elérni. Bár hagyományosan jellemzően az arany tölti be a piacfüggetlen befektetés szerepét, a nemesfém árfolyama viszont 6,1%-ot esett ebben a félévben, így egy ingatlanbefektetés sokkal inkább alkalmas volt vagyonmegóvásra. Ez persze egy komolyabb válság esetén nem biztos, hogy így alakul majd, hiszen általában egy ilyen környezetben az ingatlanok ára szokott esni, míg az aranyé emelkedhet.

Voltak olyan alapok is, amelyek mindössze fél év alatt megközelítették a 10% körüli hozamszintet. 2018 első félévében a legjobban a Raiffeisen Ingatlanalap dolláros sorozata ment a a lakossági ingatlanalapok közül, ez az alap 8,5%-ot emelkedett. Ugyanennek az alapnak a forintos sorozata 7,5%-ot emelkedett, míg eurós sorozata 7,3%-kal bővítette befektetőinek vagyonát. Szépen teljesített a Duna House lakáslapja is, 6%-os hozammal. A legjobb hároméves track recordja egyébként a Raiffeisen Ingatlan alapnak van; ez a portfólió 8,1%-ot tudott teljesíteni ezen időszak alatt.

Mindössze egy olyan alap van, ami mínuszos teljesítményt produkált fél év alatt: ez az OTP Ingatlanvilág, melynek 0,9%-kal csökkent az árfolyama eddig idén.

Az összehasonlításban nem szerepeltettük az Access (Budacash) Alapkezelő és a Quaestor Alapkezelő alapjait, mert torzították a piacot. Az összesítésben csak lakossági sorozatok szerepelnek.

A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a legnagyobb szórást az MKB közvetetten ingatlanokba fektető ingatlanalapja produkálta az elmúlt években, ezt követte a Raiffeisen, majd az Európa Alapkezelő ingatlanalapja.

Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív Sharpe-mutatók listájára a vizsgált kilenc alapból mindössze két alap fért fel, az OTP és a Raiffeisen ingatlanalapjai. Mindez azt jelenti, hogy ingatlanalapok esetén vagy nincs hároméves historikus track record vagy nem volt kifizetődő plusz kockázatot vállalni, hiszen nem társult mellé plusz hozam.

(2018.07.05. www.portfolio.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

70m2
37.6 M Ft

eladó lakás
Sopron

53m2
20.5 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

32m2
25 M Ft

eladó tanya / mg. terület
Pinnye

13920m2
26 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Nagytarcsa

111m2
13.209 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Cserszegtomaj

825m2
199.5 M Ft

eladó lakás
Zamárdi

138m2
69 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

69m2
36.9 M Ft

eladó telek
Sopron

1889m2
49.02 M Ft

eladó telek
Aba

823m2
2.1 M Ft

eladó ház
Balatonalmádi

400m2
99 M Ft

eladó lakás
Sopron

117m2
39.899 M Ft

eladó telek
Balatonvilágos

1940m2
196 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs