INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

A parlament nélkül is megépülhet a kormánynegyed

„Benne van a levegőben”, hogy az új kormányzati negyed területén épül meg az első magasház Budapesten. A most induló pályázat alapján a terület beépítésére vonatkozó rendelkezések néhány hónapon belül módosulhatnak - nyilatkozta többek között lapunknak Görözdi György, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) munkatársa, a kormányzati negyed projektjéért felelős miniszterelnöki megbízott, aki szerint megtörténhet, hogy a beruházás parlamenti jóváhagyás nélkül kezdődik el.

Az eredeti menetrendhez képest némi csúszással, de megjelent a kormánynegyed nemzetközi építészeti pályázata. Az Európai Unió hivatalos lapjában, az elektronikus tenderkiírások között, valamint a Magyar Építészeti Kamara honlapján február 21. óta olvasható pályázati kiírás elsősorban a megvalósíthatóságra, másodsorban az építészeti minőségre, harmadik fő szempontként pedig a környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt - emelte ki ennek kapcsán Görözdi György miniszterelnöki megbízott, a kormányzati negyed megvalósításának projektmenedzsere. (A bírálati szempontokról lásd részletesebben a keretes írást.)

A környezettudatosság szempontja főképp a környék por- és légszennyezettségi mutatóinak csökkentését célozza, mivel a Nyugati pályaudvar közelsége miatt a leendő kormánynegyed a főváros egyik legszennyezettebb területén készül megépülni.

Eltűnt források

Maga a pályázat több részből áll. A kiírás nyilvános része tartalmazza az adminisztratív adatokat, a kiíró nevét, a kapcsolattartókat, a határidőket, a zsűri tagjainak listáját és a bírálat szempontjait. A nem nyilvános rész a kiírás műszaki adattartalmát sorolja fel, és orientációt nyújt az építészeti elképzelésekhez. A pályázat résztvevői számára létrehoznak egy virtuális adatszobát az interneten, amely két nyelven tájékoztat a kormányzati negyed helyszínének történetéről, adottságairól, múltbeli szerepéről. Az aktuális információk is itt fognak megjelenni: néhány héten belül várható a MÁV munkaanyaga a terület átalakításának hosszú távú koncepciójáról. Ugyancsak itt jelennek meg azok a fotók, korabeli dokumentumok, amelyek a Nyugati pályaudvar és környéke melegvizű forrásairól, a területen valahavolt fürdőről szólnak.

Ennek az adottságnak ma semmi jele a területen, de a korabeli térképeken mindez jól látható, és a kormánynegyed tervezői számára ma is érdekesek. A pályázat bírálati szempontjai között ugyanis szerepel a megújuló energiák használatának igénye is, mint megtudtuk, a pályamunkákban a kormányzati negyed évszaknak megfelelő hűtését-fűtését szolgálhatja az említett forrásvíz is.

XXI. századi követelmények

Mint arról korábban már beszámoltunk, a negyedre vonatkozó kormányhatározat talányosan fogalmaz a leendő hivatalok építészeti arculatáról, ám a hatályos jogszabályi követelményeket meghaladó, a XXI. századi színvonalnak megfelelő feltételeket képzel el. "Innovációt, dinamizmust, környezettudatosságot, jövőbe mutató értékeket és gazdaságosságot" igyekszik megvalósítani a kormány - segített Görözdi György az értelmezésben, előrevetítve a jelenlegi jogszabályok átszabását is.

Most ugyanis nem építhető 30 méternél magasabb ház a területen, viszont lehetséges, hogy néhány hónap múlva mégis megkapja a beruházó az építési engedélyt. A miniszterelnöki megbízott szerint a kormányzati negyed ugyan „nem magasháztéma”, de „benne van a levegőben”, hogy itt épülhet az első toronyház. Ehhez azonban a zsűri egyöntetű támogatása lenne szükséges, amennyiben a nyertes pályázat toronyházat is magában foglalna. Mindamellett ezen a területen, ebben a funkcióban elkelne egy tekintélyes, logószerű építmény - hangoztatja Görözdi György. A terület egyik gazdája, a zsűriben is jelenlévő VI. kerület már dolgozik a helyi szabályozási terv módosításán, így hamarosan változhat a terület övezeti besorolása, a beépíthetőség aránya, és a közösségi funkciókra vonatkozó előírás is. Információink szerint a VI. kerület úgy tervezi, hogy a kormányzati negyed környezetében sportcélú beruházást is létre kell majd hozni, mert egy ilyen jellegű funkcióval rendelkező létesítmény manapság hiányzik Terézvárosból.

A toronyházak eddigi legnagyobb ellenzője, a főváros valószínűleg ugyancsak módosítja a vonatkozó előírásokat. Ehhez kapcsolódik, hogy a KVI-nek és a Fővárosi Önkormányzatnak március 15-ig kell előkészítenie a magyar állam és Budapest önkormányzata közötti együttműködési megállapodást. A szerződés tartalma ma még nem ismert, de úgy tudjuk, biztosan fog garanciákat tartalmazni az állam és a főváros együttműködésére vonatkozóan a döntési folyamatokról és a hatáskörökről.

Tervezés 2,4 milliárd forintból

Görözdi György hivatalában már sokan érdeklődnek a pályázat iránt, a projektmenedzser emiatt legalább félszáz terv beérkezését várja a május 21-ei határidőig. A kormányzati negyed és a Nyugati pályaudvar térségének városrendezési elképzeléseit nemcsak tervdokumentációban kell benyújtani, hanem makett formájában is. Ez utóbbira egy plusz hetet kapnak a pályázók, május 28-ára kell készen lenniük a kicsi terepasztaloknak. A pályázat teljes költsége 100 millió forint lesz, ennek háromnegyedét fordítja az állam a legjobb elképzelések díjazására, illetve megvásárlására. A pályázati kiírás szerint ugyanakkor a győztesnek a későbbi tervezési feladatok elvégzésére 2,4 milliárd forint áll rendelkezésére. Ezt az összeget a Magyar Építész Kamara díjszabása alapján határozták meg, és nem tekinthető magasnak - állítja Görözdi György.

A nemzetközi zsűri munkáját több mint húsztagú szakértői testület is segíti Fegyverneky Sándor (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium) és dr. Fiala István építészek vezetésével. Ebben a testületben minden szakma képviselteti magát, amely a tervezés folyamatában hangsúlyt kap: a tagok között lesz műemlékvédelmi, közlekedési, környezetvédelmi, infrastruktúra-, városrehabilitációs, gazdasági és két árszakértő is. A teljes zsűri és a szakértői testület díjazására összesen huszonötmillió forint fordítható az említett százmillióból. A pályázat eredményhirdetése június 11-én, délután 16 órakor lesz.

Parlamenti jóváhagyás nélkül is megépülhet

A miniszterelnöki megbízottat arról is kérdeztük, hogy miként reagál Bod Péter Ákos nemrég hallatott véleményére, miszerint a KVI nem írhatna ki pályázatot a kormányzati negyed tervezésére. A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság egyik reprezentánsaként felszólaló egykori jegybankelnök és pénzügyminiszter szerint ugyanis mindehhez parlamenti jóváhagyás volna szükséges. Görözdi György viszont úgy látja, ha nem folyna előkészítő munka „a parlamentnek a semmiről kellene döntenie.”

Sőt hozzátette: ha a kormányzati épületegyüttes építési/bekerülési költsége nem haladja meg a tervezett értéket, akkor még a megvalósításhoz sem kell a honatyák támogatása. Jelenleg ugyanis 50 milliárd forint az az értékhatár, amely fölött parlamenti szavazásra van szükség, a kormánynegyed tervezett költségvetése pedig a jelenlegi számítások szerint -talán nem véletlenül- "csak" 43,5 milliárd forint.

(2007.03.02. FigyelőNet)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

45m2
28.9 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
48.9 M Ft

eladó ház
Siófok

137m2
44.9 M Ft

eladó ház
Sopron

130m2
58.4 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Keszthely

21421m2
90 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Hévíz

47m2
55 M Ft

eladó ház
Siófok

154m2
132.66 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

71.99m2
80.183 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

104.19m2
115.6035 M Ft

eladó ház
Sopron

88m2
44.9 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Rácalmás

20m2
3.5 M Ft

eladó lakás
Sopron

62m2
31.8 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

69m2
39.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs