INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Első kellemetlen tapasztalatok a CSOK-ról

Avagy a CSOK-törvény és az értelmezésének anomáliái.

A TÖRVÉNY

Várható volt, hogy a tavalyi esztendő végén kihozott családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kormányrendelet és annak 2016. februári véglegesítése között eltelt időszak okoz még kellemetlenségeket.

Akik az első törvényváltozat által előírt támogatási feltételeknek eleget tettek, a második szerint már nem minősültek támogathatóknak. Azok közül sem mindenki járt jól, akik miután megfeleltek a végleges törvényi előírásoknak, megkapták a csok-támogatást. Ők nem a törvény szövegén csúsztak el, hanem annak értelmezésén. Mindkét esetben az igénylők húzták a rövidebbet.

AZ ÉRTELMEZÉS

A legnagyobb csalódást az okozta, hogy a jogszabályértelmezők figyelmét - beleértve a bankokat is - elkerülte a törvény egyértelmű megfogalmazása, miszerint "a családi otthonteremtési kedvezménnyel felépített vagy megvásárolt új lakásban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont."

Sokan pályáztak viszont ikerház csok-támogatott megvásárlására, amire meg is kapták a támogatást - mint utóbb kiderült - jogtalanul.

A CSALÓDÁS

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) értelmezése szerint az olyan osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanra, amelyben az igénylőkön kívül más személy is tulajdont szerez - ide tartozik az ikerház -, a családi otthonteremtési kedvezmény és otthonteremtési kamattámogatás nem igényelhető.

Azoknak, akik jóhiszeműen a folyósító bank által bekért minden előírásnak eleget tettek, minden dokumentumot beszereztek és ezután megkapták a csokot - a napvilágot látott NGM értelmezés után - vissza kell fizetniük a jogtalanul felvett támogatást. Hidegzuhany.

A MEGOLDÁS

Az NGM szerint gyors telekmegosztással vagy az új lakás esetén a földhivatallal érkeztetett társasházi alapító okirat, használt lakás esetén társasházi alapító okirat benyújtásával a helyzet megoldható. Ez sem tűnik azonban könnyen járható útnak, hiszen egyrészt a társasházzá nyilvánítás mintegy 240.000 Ft és 3 hónap utánajárás, ráadásul elengedhetetlen hozzá a lakóközösség aktív közreműködése; nem utolsó sorban pedig az, hogy az eladó ragaszkodjon a "problémás" vevőjéhez.

A BIZONYTALANSÁG

Másik kényes kérdés, hogy a törvény szerint a csokot azok kaphatják meg új lakás vásárlására vagy építésére, akik rendelkeznek az ingatlan használatbavételi engedélyével vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal.

A támogatásra való jogosultság megállapítását a vevő legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül kérheti a banktól. Mindez azt jelenti a valóságban, hogy a csokot igénylők legfeljebb akkor szerződhetnek a bankokkal, ha biztosak abban, hogy négy hónapon belül a kivitelező elkészül az ingatlannal - amire azért nem minden esetben vehet az igénylő mérget...

ingatlanok.hu // 2016.05.20

(2016.06.01. www.ingatlanok.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó ház
Sopron

85.3m2
44.99 M Ft

eladó ház
Sopron

102m2
36 M Ft

eladó ház
Kőröshegy

220m2
28.5 M Ft

eladó telek
Balatonszőlős

3725m2
9.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

66m2
26.99 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Balatonföldvár

69m2
36.9 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Balatonföldvár

64m2
37.9 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Keszthely

4324m2
4200 e Ft

eladó lakás
Balatonfüred

67.3m2
38.324 M Ft

eladó lakás
Sopron

45.37m2
26.2 M Ft

eladó lakás
Sopron

67.48m2
44.393 M Ft

eladó telek
Aba

1186m2
3 M Ft

eladó ház
Gyenesdiás

85m2
47 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs