INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Első kellemetlen tapasztalatok a CSOK-ról

Avagy a CSOK-törvény és az értelmezésének anomáliái.

A TÖRVÉNY

Várható volt, hogy a tavalyi esztendő végén kihozott családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kormányrendelet és annak 2016. februári véglegesítése között eltelt időszak okoz még kellemetlenségeket.

Akik az első törvényváltozat által előírt támogatási feltételeknek eleget tettek, a második szerint már nem minősültek támogathatóknak. Azok közül sem mindenki járt jól, akik miután megfeleltek a végleges törvényi előírásoknak, megkapták a csok-támogatást. Ők nem a törvény szövegén csúsztak el, hanem annak értelmezésén. Mindkét esetben az igénylők húzták a rövidebbet.

AZ ÉRTELMEZÉS

A legnagyobb csalódást az okozta, hogy a jogszabályértelmezők figyelmét - beleértve a bankokat is - elkerülte a törvény egyértelmű megfogalmazása, miszerint "a családi otthonteremtési kedvezménnyel felépített vagy megvásárolt új lakásban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont."

Sokan pályáztak viszont ikerház csok-támogatott megvásárlására, amire meg is kapták a támogatást - mint utóbb kiderült - jogtalanul.

A CSALÓDÁS

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) értelmezése szerint az olyan osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanra, amelyben az igénylőkön kívül más személy is tulajdont szerez - ide tartozik az ikerház -, a családi otthonteremtési kedvezmény és otthonteremtési kamattámogatás nem igényelhető.

Azoknak, akik jóhiszeműen a folyósító bank által bekért minden előírásnak eleget tettek, minden dokumentumot beszereztek és ezután megkapták a csokot - a napvilágot látott NGM értelmezés után - vissza kell fizetniük a jogtalanul felvett támogatást. Hidegzuhany.

A MEGOLDÁS

Az NGM szerint gyors telekmegosztással vagy az új lakás esetén a földhivatallal érkeztetett társasházi alapító okirat, használt lakás esetén társasházi alapító okirat benyújtásával a helyzet megoldható. Ez sem tűnik azonban könnyen járható útnak, hiszen egyrészt a társasházzá nyilvánítás mintegy 240.000 Ft és 3 hónap utánajárás, ráadásul elengedhetetlen hozzá a lakóközösség aktív közreműködése; nem utolsó sorban pedig az, hogy az eladó ragaszkodjon a "problémás" vevőjéhez.

A BIZONYTALANSÁG

Másik kényes kérdés, hogy a törvény szerint a csokot azok kaphatják meg új lakás vásárlására vagy építésére, akik rendelkeznek az ingatlan használatbavételi engedélyével vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal.

A támogatásra való jogosultság megállapítását a vevő legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül kérheti a banktól. Mindez azt jelenti a valóságban, hogy a csokot igénylők legfeljebb akkor szerződhetnek a bankokkal, ha biztosak abban, hogy négy hónapon belül a kivitelező elkészül az ingatlannal - amire azért nem minden esetben vehet az igénylő mérget...

ingatlanok.hu // 2016.05.20

(2016.06.01. www.ingatlanok.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó ház
Balatonfüred

224m2
199 M Ft

eladó lakás
Sopron

55m2
31.5 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Gyenesdiás

2000m2
1826.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

36m2
24.99 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Siófok

200m2
154.9 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Balatonföldvár

1380m2
160 M Ft

eladó ház
Siófok

113m2
85.9 M Ft

eladó ház
Székesfehérvár

124m2
65 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Balatonfüred

543m2
199 M Ft

eladó telek
Sopron

1889m2
43.18 M Ft

eladó lakás
Siófok

65m2
46.5 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs