INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Meddig fújódik a lufi? Egekben az árak a soproni lakáspiacon

Új erőre kapott Sopronban, városban egyébként sem betegeskedő építőipar. Jelentős ingatlanfejlesztések vannak az Aranyhegyen, a Pihenőkeresztnél. Az Ágfalvi úti lakóparkban viszont ki lehet tenni a megtelt táblát.

- A külső körülmények kedvező összejátszása, mint például az alacsony jegybanki alapkamat következtében fellendült az építkezés - erősíti meg Lendvai Csaba, az egyik ingatlan fejlesztéssel és eladással foglalkozó soproni cég tulajdonosa.

- Az utóbbi napok svájci frankkal kapcsolatos történései újfent rádöbbentették az embereket: érdemes ingatlanban befektetni. Zömmel készpénzes vevőkkel, érdeklődőkkel találkozunk. Ők akár már holnap kifizetnék a vételárat. Az átlagos ár négyzetméterenként 350 ezer forint, de van már 400 ezer forintos ajánlat is.

A használt lakások esetében is nagy a mozgolódás: egy 55 négyzetméteres panel vételéra nem ritkán 15 millió forint.

- Nagy hiány van a tíz-tizenötmillió forint közötti használt lakásokból - folytatja az ingatlanszakértő. - Azt tapasztaljuk, hogy emiatt a belvárosi, műemlék, vagy műemlék jellegű lakások is elkelnek. Dacára annak, hogy itt magasabbak a járulások költségek.

Érdekes, hogy az ide költözők a külső városrészek mellett szívesen laknának a belvárosban is. Ám Sopron történelmi helyzete és a szigorú szabályozás miatt itt szinte lehetetlen új beruházást elindítani.

Lendvai Csaba szólt az albérlethelyzetről is. Bár, országos szinthez képest magasak az árak, Ausztria felől nézve nagyon is kedvezőek.

- Sopronban egy negyvenöt négyzetméteres másfél szobás lakás díja rezsivel ötszáz euró - tudjuk meg.

- Bécsben ugyanezért majdnem a dupláját elkérik. A tulajdonos a kiadással hat-hét, de nem ritkán tíz százalékos éves hozamot is elérhet. A soproni régió tekintetében egyébként az új építésű ingatlanok keresletét, a pénzügyileg jó befektetés mellett, még a napjainkban is erősödő külföldi munkalehetőséget választók miatti lakhelyváltoztatás is élénkíti.

Éppen emiatt tartanak attól az iparági szakértők, hogy a folyamatosan fújódó lufi egyszer csak kidurran. Valami hasonló folyamat ment végbe a bevásárlóturizmus esetében is. Igaz ugyan, a helyi ingatlanpiac a válság idején sem tüsszögött, az új építésű házak négyzetméter árai nem mentek 320 ezer forint alá.

Mint említettük, a helyi piac nagyban függ az Ausztriában dolgozó magyaroktól. Így az osztrák részről bevezetett esetleges korlátozás, vagy bármely, a munkaerőpiacot érintő hátrányos szabályozás azonnal éreztetheti hatását Sopronban. Az ingatlan biztos befektetés, azonban a hátrányos mellékhatásokkal számolni kell.

Miként azzal is, hogy a belső migráció egyszer csak lelassul, vagy megáll.

Mindezek fényében is érdekesnek tűnik, hogy a Csengery utca, Frankenburg út sarkán lévő telken mégsem épült meg a négy lakásos társasház. A befejezési határidő tavaly év vége volt - hívta fel szerkesztőségünk figyelmét olvasónk.

Ugyancsak ingatlanos szakértők szerint a nagy a járműforgalom lehet a népszerűtlenség oka.

Úgy tudjuk, az érintett telket most - érvényes építési engedéllyel - árulják.

(2015.01.23. www.kisalfold.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó telek
Hegykő

809m2
15.5 M Ft

eladó lakás
Sopron

61.89m2
30.705 M Ft

eladó lakás
Sopron

55m2
21.99 M Ft

eladó lakás
Siófok

79.5m2
54.2 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Siófok

218m2
12.9 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

44.83m2
22.78738 M Ft

eladó ház
Sopron

81.05m2
38.99 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

67.3m2
38.324 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

105.17m2
58.9 M Ft

eladó telek
Cserszegtomaj

6367m2
7.5 M Ft

eladó tanya / mg. terület
Szentkirályszabadja

50000m2
25 M Ft

eladó ház
Keszthely

236m2
81.9 M Ft

eladó telek
Székesfehérvár

17401m2
269.9 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

160m2
200 e Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs