INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Mi volt a jó a válságban?

Az építőanyag árak piacát a kettősség jellemzi

A válság 2008-as kirobbanása érzékelhető volt az építőanyag piacon is. Azokban a szegmensekben, ahol korábban a túlárazás volt jellemző, az árak konszolidálódtak, kismértékű csökkenésre került sor. Összességében azonban a krízis inkább stagnáló építőanyagárakat hozott mondta el Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője.

Az azóta eltelt 6 évre továbbra is jelentős befolyással bírt az építőipar szenvedése, ugyanakkor különbség mutatkozott az új építésekhez kapcsolódó illetve az átalakítások, felújításokhoz szükséges anyagok árának dinamikájában. A tégla, beton és acél árakat 2008 és 2014 között elsősorban a stabilitás jellemezte, pusztán csekélyebb növekedés volt megfigyelhető. Ennek hátterében a visszaszoruló kereslet állt, melyet az új lakás építések és nagyberuházások drasztikus leállása okozott. A befejezési szakipari munkákhoz szükséges anyagok terén ugyanakkor nagyobb mértékű volt az árnövekedés, a kisebb mértékű kereslet-visszaesés következtében.

Összességében az építőanyagárak a válság után, a 2008-at megelőző időszakhoz képest jóval kisebb mértékben növekedtek, míg 2006 és 2012 között 26 százalékos volt az emelkedés mértéke. 2009 és 2014 második negyedéve között az építőipari termelői árindex 9,4 százalékos növekedést mutatott, az épületek esetében a változás pedig 6,5 százalékos volt. A csökkenő kereslet hatására az építőanyag gyártók által értékesített volumen esett, egyre nagyobb verseny alakult ki a vevőkért, s a forgalom kisebb mértékű csökkenése érdekében a gyártók inkább simították az árakat.

A jövőre nézve nehéz megbecsülni az árak alakulását, de Kiss Gábor szerint inkább növekedésre kell készülni. Az acél árában egyfajta hullámzás figyelhető meg, elsősorban a világpiaci kereslet mozgatja a kért összegek nagyságát, de vélhetően drágulás előtt állhat. 2015 január 1-től változnak az áfaszabályok, a jövőben a termék a fordított áfás körbe kerül.

Az építési költség másik nagy elemét a kivitelezési munka díja alkotja. A válság kirobbanásakor a piac a kereslet-kínálat elve alapján gyorsan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. A drámai építőipari visszaeséshez a munkaerőpiac is igazodott. Sokan külföldre mentek dolgozni elsősorban Németországba és Svájcba, de többen választották Ausztriát is. A munkadíjak szinte nem változtak az elmúlt hat évben, a piac felfutásával párhuzamosan azonban növekedniük kell a kivitelezési munkadíjaknak is, a külföldre ment munkaerő hazacsábítása csak megfelelő jövedelmi szint mellett képzelhető el. Az enyhe emelkedés már lassan tapasztalható is.

Mennyire lesznek drágák az új lakások?

A válság kirobbanása után az új lakások esetében a korábbi értékesítési árak jelentősen csökkentek. Az esés tekintetében azonban jelentős különbség mutatkozott a népszerűbb, és a kevésbé felkapott területek között. Budapest XV. kerületében például az új lakások négyzetméterárai esetében 100 ezer forintos volt a csökkenés, míg a válságállóbbnak számító, IX., XI., XIII., XIV. kerületekben, valamint a Belvárosban csak 30-50 ezer forinttal lettek alacsonyabbak a négyzetméterárak.

A korábbi jelentős árleszállítás azért ma már a múltté, de az árak továbbra sem érték el a korábbi szintet, még a most épülő új lakások esetében sem. A válság előtt épült lakásból már szinte nincs a piacon, a korábbi eladatlan készleteken nyomott árakon sikerült megszabadulni. A piac jelentősen letisztult, a "mindent el lehet adni" korszaknak vége. A piac a vásárlók oldaláról is nagyot változott, a vevők sokkal tudatosabb lettek, nagy figyelmet fordítanak a minőségre.

A újonnan épült lakások esetében a válság előtti árszintek elérésére vélhetően még legalább 3-4 évet várni kell, Kiss Gábor szerint. A lakásépítések még mindig nem indultak el, közép és hosszú távon ugyanakkor (2-3 év) további fejlesztők is beléphetnek a piacra, amennyiben az árak emelkedése már biztosítja a megfelelő jövedelmezőségi viszonyokat. A hitelbőség által felfokozott hangulat indukálta hatalmas, 8000 lakásos fejlesztések kora azonban vélhetően már nem tér vissza. Körülbelül 3-5 ezer lakás/évnél állhat be a budapesti lakásfejlesztések szintje.

(2014.11.24. www.ingatlanhirek.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

66m2
24.5 M Ft

eladó lakás
Sopron

68m2
33.99 M Ft

eladó ház
Sopron

88m2
32.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

54m2
24.2 M Ft

eladó ház
Sopron

93m2
46.9 M Ft

eladó telek
Aba

1186m2
3 M Ft

eladó telek
Nagycenk

592m2
7.9 M Ft

eladó lakás
Siófok

82m2
39.9504 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

55.07m2
35.5 M Ft

eladó ház
Sopron

81.05m2
38.99 M Ft

eladó ház
Cserszegtomaj

750m2
30 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

60m2
14.5 M Ft

eladó lakás
Alsóörs

98m2
49.9 M Ft

eladó lakás
Siófok

79m2
78.7 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Mohács

1423m2
117.3 M Ft

eladó lakás
Sopron

61.89m2
30.705 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs