INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

(Kormányzati) kisokos - Így kapod vissza a bankoktól a devizahiteled

Miről szól az elszámoltatási törvény?

A kormány elszámoltatja a bankokat. Az új parlament döntött a hitelszerződésekben szereplő árfolyamrés semmisségéről és az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségéről. Az elszámolási törvény ennek az elszámolásnak a részleteiről szól.

Mikor fogadják el a törvényt?

Az Országgyűlés szeptember 16-án kezdte tárgyalni a törvénytervezetet, és szeptember 24-én szavaz róla.

Hány családot érint az elszámolási törvény?

Az elszámolási törvény 1,3 millió családot érint. Nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hiteles fogja visszakapni tisztességtelenül elvett pénzét.

Mikortól csökkennek a törlesztőrészletek?

Elsőként a devizahitelesekkel kell elszámolni a tisztességtelen árfolyamrés alkalmazása és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. Az elszámolás menete attól is függ, hogy az adott bank megpróbálta-e bíróságon bizonyítani, hogy nem járt el tisztességtelenül a hitelesekkel szemben. A nem perelő bankoknak 2015. január 15-29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő 78 pénzintézetnek pedig február 14-28. között. Előbbiek devizahiteles ügyfeleinek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztőrészletei.

Mi van azokkal, akik már visszafizették a tartozásukat?

Azokkal a hitelesekkel, akiknek már lezárult a szerződése, a bankoknak készpénzben kell elszámolniuk. Ez az elévülés miatt a 2009. július 26. előtt megszűnt hitelekre nem vonatkozik.

A forinthiteleseknek is visszajár pénz?

Igen, amennyiben a pénzintézet tisztességtelenül, egyoldalú szerződésmódosítást alkalmazott.

A forinthitelesek mikor kaphatnak vissza pénzt?

A forinthiteleseknél - a kifogásolt tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítások ügyében 2015 januárjában indulnak majd a perek. A nem perelő bankoknak április 16-30. között, a perelőknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolásokat a forinthiteles ügyfeleiknek.

Mennyivel csökkennek a törlesztőrészletek?

A törvény értelmében egy átlagos devizahiteles esetében átlagosan 25 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek és a kamatok, de olyan is lehet, akinél ez eléri a 30 százalékot. Az élő szerződéses hiteleseknél az elszámolás során a banknak a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket előtörlesztésként kell kezelnie. Így csökkenni fog a tőketartozás, ennek következményeként pedig a kamat.

Az elszámolás mikéntjét a Magyar Nemzeti Bank határozza majd meg, a pénzintézeteknek pedig összesen mintegy 1000 milliárd forintot kell visszafizetniük az ügyfeleiknek.

Emelhetik-e a bankok a hitelek kamatait?

Az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell térniük a szerződéskori kamatszintre, egyúttal a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig. A kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult.

Érinti-e a törvény a végtörlesztésben résztvevőket?

A banknak - az ügyfél kérésére - a végtörlesztőkkel is el kell számolnia, ezekben az esetekben azonban a végtörlesztéskor érvényesített kedvezmény mértékét a pénzintézet jogosult levonni. A végtörlesztők az elszámolást jövő márciusban kezdeményezhetik a bankjuknál, amely novemberben köteles elszámolni.

Érinti-e a törvény az árfolyamgátban részt vetteket?

Az árfolyamgátba belépett ügyfeleknél szintén lesz elszámolás, de náluk az összeget először a gyűjtőszámláról kell levonni, és azt követően lehet a meglévő tőketartozást csökkenteni.

Megváltozik-e a hitelezési gyakorlat Magyarországon?

A 2016-os határidőig az Országgyűlés újabb jogszabályokat fogad majd el, hogy a bankok áttérjenek az átlátható árazásra. A kormány szándékai szerint, ha kialakul a tisztességes árazáson alapuló hitelezés, akkor az emberek is bátrabban mernek majd kölcsönt felvenni. Az apró betűk korszaka Magyarországon véget ért.

(2014.09.25. www.kisalfold.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

45m2
28.9 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
48.9 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Szombathely

5976m2
10400 e Ft

eladó lakás
Székesfehérvár

54m2
22.9 M Ft

kiadó iroda
Balatonalmádi

30m2
80 e Ft

eladó lakás
Siófok

43.88m2
42.895 M Ft

eladó ház
Keszthely

118m2
41.9 M Ft

eladó ház
Sopron

130m2
58.4 M Ft

eladó ház
Siófok

104.3m2
44.99 M Ft

eladó lakás
Ágfalva

58.8m2
30.4 M Ft

eladó lakás
Siófok

69.29m2
43.463538 M Ft

eladó lakás
Sopron

62m2
31.8 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

350m2
250 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs