INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Kipipál egy feladatot, de nem robbantja a piacot az új szocpol

Módosított feltételekkel visszahozza a szociálpolitikai támogatást (közkeletű nevén a szocpolt), és felélesztené az államilag támogatott lakáshiteleket a kormány - jelentette be Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán délelőtt (a támogatások feltételeiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen). A két pilléren nyugvó új otthonteremtési programtól az építőipari vállalkozások és az ingatlanközvetítő hálózatok a lakáspiaci kereslet fellendülését remélik, az [origo]-nak nyilatkozó banki és gazdaságkutató szakemberek viszont ellentmondásosnak látják a terveket.

Az intézkedés legnagyobb előnye az lehet, hogy valamelyest lendíthet a lakáspiacon, a nehéz helyzetben lévő adósok ingatlanja piacképessé és üzleti alapon könnyebben eladhatóvá válhat a várhatóan növekvő kereslet miatt. A kockázata viszont az, hogy a jövőre mindössze 6,5 milliárd forinttal kalkulált, igen szűkre szabott költségvetési források miatt akár teljesen hatástalan marad a program, és nem hozza meg a remélt gazdasági növekedést. "Félő, hogy az új otthonteremtési program ugyanolyan rossz hatékonyságú lesz, mint az eddigi adósmentő intézkedések, például a Nemzeti Eszközkezelő, az ócsai program vagy az árfolyamgát lehetősége. Beleillik azon intézkedések sorába, amelyekkel a kormány kipipálhatja egy feladat elvégzését, de valójában nem old meg semmit" - mondta az [origo]-nak Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezetője, aki részt vett az első Orbán-kormány lakástámogatási koncepciójának kidolgozásában.

Az Unió jóváhagyására nincs garancia

A program legbizonytalanabb eleme a hitelek kamattámogatása, amely csak akkor léphet életbe, ha arra az Európai Bizottság is áldását adja. A testület ugyanis minden olyan intézkedést megvizsgál, amelynél egy adott ország kormánya bármilyen segítséggel beavatkozik az ország pénzügyi rendszerébe, és ezáltal felmerülhet annak a gyanúja, hogy indokolatlanul versenyelőnyhöz juttatja a bankszektorát.

"A mostani bejelentéssel kapcsolatban ez mindenképpen bizonytalansági tényező, mert egyrészt egy ilyen jóváhagyás megszületése akár hónapokba is telhet, másrészt a jelenlegi európai pénzügyi problémák idején nem lehet biztosra venni a Bizottság pozitív döntését" - mondta el az [origo] kérdésére egy, a neve elhallgatását kérő banki vezető. Szerinte ezt az elemet túl hamar jelentette be kormány, és így indokolatlan várakozásokat kelthet az emberekben.

Ha viszont a program ezen eleme zöld utat kap, akkor az okoz némi bizonytalanságot, hogy nem tudni, a Matolcsy György által jövőre kalkulált 1,3 milliárd forintos kamattámogatási összeg egy becsült kiadást vagy egy maximált összeget jelent. Hivatalos választ erre egyelőre nem kaptunk a minisztériumtól, de bankvezetőkkel folytatott háttérbeszélgetésünk alapján az a valószínűbb, hogy nem egy megkötött keretösszegről van szó. Azt ugyanis szerintük jogilag és technikailag is nehéz elképzelni, hogy milyen alapon zárnának ki bárkit a támogatotti körből, aki egyébként teljesíteni tudja az ehhez szükséges feltételeket. Korlátot legfeljebb időben lehet felállítani, mondják a bankárok, mint ahogy ezt a kabinet bizonyos elemeknél 2012. december 31-éig, illetve 2014. december 31-éig meg is jelölte. Így viszont előfordulhat, hogy a kormány által várt néhány ezernél többen is élhetnek majd a támogatással, és ez növelheti a program hatékonyságát, miközben a most megjelölt költségvetési vállalást is felülírhatja.

Mi lesz a hatodik évben?

Az első Orbán-kormány alatt alkalmazott kamattámogatási rendszerhez képest ez a mostani még ebben az esetben is jóval szűkebben mérné az állami segítséget. A támogatott kamatok ugyan Matolcsy György szerint a piaci szinteknél akár harmadával is alacsonyabbak lehetnek, de a támogatás mértéke évről évre csökkenne, és a hitel futamidejének első öt évén túl meg is szűnne.

"Ez azért rossz megoldás, mert az állam így az adósokra tolja annak a kockázatát, hogy mi történik a hatodik évben és az után. Kérdéses, jobb lesz-e a gazdasági helyzet, alacsonyabbak lesznek-e a piaci kamatok, jobb helyzetben lesznek-e maguk a hitelfelvevők, és történetesen nem volna-e szükségük akár a mostaninál is nagyobb állami támogatásra" - érvel Varga Dénes.

A kutató szerint az lenne igazságos, ha az állam úgy határozná meg a támogatást, hogy az egy bizonyos piaci kamatszint alatt már nem járna, ezzel saját magára és a saját gazdaságpolitikájára tenné a felelősséget, és nem hárítaná át az adósokra a rossz gazdaságpolitikai döntésekből eredő kamatkockázatot. "A most meghatározott szisztéma szerint viszont valószínűsíthető, hogy leginkább azok mernek majd támogatott hitelt igényelni, akik támogatás nélkül is boldogulnának, és a magasabb kamatokat is elbírják" - fogalmaz Varga.

Hiénák kizárva

Az egyik nagy hazai bank felsővezetője szerint viszont lehetnek pozitív hatásai a programnak, különösen a már problémákkal küszködő eladósodott háztartások körében. "Aki rossz adós, de egy eladható ingatlanban lakik, az a támogatás miatt könnyebben és gyorsabban pénzzé teheti majd a lakását, mert vagy ő tud kisebb lakást vásárolni a támogatott hitelből vagy az, aki megvenné az ő házát" - fogalmazott a bankár. Véleménye szerint a támogatott hitelek élénkíthetik a lakáspiacot, és legalább néhány ezer családot kisegíthetnek az adósságcsapdából. Ugyanezt hangsúlyozta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank elemzője is, aki szerint az intézkedés révén "jövőre oldódhat a lakáspiaci bénultság".

A kormány igyekszik kizárni az ingatlanpiac hiénáit a konstrukcióból. A támogatás feltételei között rögzítik, hogy a bedőlt hiteles ingatlanát a forgalmi érték 80 százalékánál alacsonyabb áron a támogatott hiteles nem vásárolhatja meg, vagyis azok, akik mélyen áron alul próbálják meg felvásárolni a rászorult adósok lakását, ehhez állami támogatást biztosan nem kaphatnak.

Jóllehet a bankszövetségtől származó értesüléseink szerint a program kidolgozásához nem egyeztetett a kormány a bankokkal, és a részletekről is a szerdai bejelentésből értesültek, van egy elem, amelyik kifejezetten a bankok szempontjait próbálja érvényesíteni. A feltételek közé ugyanis bekerült, hogy aki azért igényel támogatott hitelt, hogy megvásárolja egy bedőlt hiteles ingatlanát, annak ugyanahhoz a bankhoz kell fordulnia, mint amelyik az eredeti hitelt adta az immár fizetésképtelen adósnak. Ezzel az adott bank jár a legjobban, hiszen egy rossz adósát jobbra cserélheti, az új hiteligénylő lehetőségei viszont jóval korlátozottabbak, mint általában, hiszen nincs választási lehetősége, hogy mely intézménytől kérje a kölcsönt.

Alig pörgeti a gazdaságot

Az ország gazdasági növekedése szempontjából ugyanakkor a 6,5 milliárdos csomag hatékonysága elhanyagolható. Bár a kormány célja - a Nemzetgazdasági Minisztérium indoklása szerint - "elsősorban az, hogy megállítsa a lakásépítések számának évek óta tartó csökkenését, élénkítse a lakáspiacot, növelje a lakáscélú beruházási kedvet, és mindezt úgy tegye, hogy ne jelentsen vállalhatatlan kockázatot és terhet a lakosság és a költségvetés számára", az egyik nagy nemzetközi tanácsadó cég banki szakembere szerint ez a program legfeljebb "szépségtapasznak" elég.

A hazai építőipar a válság által talán legjobban sújtott gazdasági ágazat, ez a szektor vezeti az elmúlt időszak csődstatisztikáit, rengeteg a tönkrement cég, a munkanélkülivé vált alkalmazott, a kifizetetlen számlák és a körbetartozás. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Magyarországon a foglalkoztatottakból a gazdasági válság kezdetekor több mint 300 ezren dolgoztak az építőiparban (a versenyszférában alkalmazottak több mint 10 százaléka), számuk 2011 márciusában azonban már csak 260 ezer volt.

"Az építőipar fellendítéséhez és a lakáspiac beindításához még az államháztartás mai szűkös helyzetében is legalább 200 milliárd forintos költségvetési kiadás lenne indokolt" - mondta Varga Dénes, hozzátéve, hogy az a néhány milliárd forintos költségvetési kiadás, amellyel a kormány most számol, semmiféle érdemi változást nem fog hozni.

Különösen úgy, hogy az új program két pillére közül a 2012-es büdzsében nagyobb összeggel kalkulált, 5,2 milliárd forinttal beállított szocpolt kizárólag új lakások vásárlására vagy építésére lehet igényelni. "A lakáspiac felpezsdítését a használt lakások oldaláról is el lehetne indítani, nem csak az új lakásból lesz tégla és adóbevétel" - fogalmazott a kutató. Szerinte, ha a kormány 20-30 milliárd forintból lakbértámogatást nyújtana, annak következtében lényegesen több új lakás épülhetne meg, mint amennyit azzal ér el, hogy célzottan az új lakások piacát támogatja.

(2014.04.03. www.origo.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

45m2
28.9 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
48.9 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Tapolca

564000m2
800 M Ft

eladó ház
Fertőendréd

100m2
23.999999 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

75m2
78.2 M Ft

eladó ház
Székesfehérvár

157m2
69.99 M Ft

eladó ház
Sopron

82m2
46.9 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

50m2
31.9 M Ft

eladó lakás
Siófok

144.98m2
111.993188 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Rezi

110m2
25 M Ft

eladó ház
Tihany

258m2
119.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

85m2
38.9 M Ft

eladó ház
Siófok

75m2
39.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs