INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Erre érdemes figyelni, ha lakást vesz

Az olcsó hitelek és lakásárak hatására sokakban felmerül, hogy vajon érdemes-e most spekulálni, és hitelre lakást venni, hiszen, ha 5-6 év múlva feljebb kúsznak az árak, akkor érdemes lesz túladni rajta. A jelenlegi alacsony alapkamat miatt jó döntésnek is bizonyulhat a lakásvásárlás, ám arra is gondolni kell, nem biztos, hogy a következő 25 évben ilyen kedvezőek maradnak a feltételek az alapkamat tekintetében – mondta a Kossuth Rádiónak a Kiszámoló blog szerzője.

Csernok Miklós arra hívta fel a figyelmet: új hitelek esetében az alapkamattól is függ, hogy mennyi lesz a havi törlesztőrészlet. A szakértő kifejtette: ezért nem támogatja a hosszú futamidejű hiteleket, a kamattámogatott hitelekkel ráadásul milliókat lehet spórolni. „Ha 20 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészletet vállalunk, és 10 év alatt sikerül visszafizetnünk egy kisebb hitelt, 5-10 millió forintot spórolhatunk a kamatokon” – magyarázta hozzátéve: ha végképp nem kényszerülünk rá, akkor nem ajánlja a 10 évnél hosszabb futamidejű megoldásokat.

Előnyösebbnek értékelte a helyzetet a Napközben című műsorban a Pénzcentrum szerkesztője, Micskei Lajos. Szerinte a jelenlegi szintnél nem lesz olcsóbb a lakáshitel a következő 5 évben. „Ha egy nagyobb megtakarítást egészítünk ki hitellel, és így vásárolunk lakást rövid futamidővel, akkor azt 10 év alatt nullára is kihozhatjuk, ezzel értéket teremtünk, hiszen most olcsón lehet lakást venni, később pedig – az árak növekedésével – nyereséggel tudunk túladni rajta" – magyarázta.

A kamattámogatott hitelekkel kapcsolatban kifejtette: ezek a megoldások a legkedvezőbbek, használt lakás esetén 15 millió forintos értékhatárig lehet felvenni. „A kihelyezett hitelek 30 százaléka ilyen, és a bankok szerint egyelőre kevesen ismerik ezt a lehetőséget” – mutatott rá. Kamattámogatott hitelhez jóval a piaci kamatok alatt hozzá lehet jutni, a minimum 6 százalék, ez törvényben van rögzítve, ennél több támogatást nem adhat az állam, erre azonban további költségek rakódnak. Ezzel együtt „7 százalék körüli THM-ek jönnek ki a végén, ami egy 15 millió forintos lakás esetében 20-30 ezer forintos különbségben is megmutatkozhat a törlesztéskor havonta" – közölte Micskei Lajos.

Segítenek a lakótársak

A lakásárak néhány éve már folyamatosan csökkennek. 2008-2012 között 15 százalékkal lettek olcsóbbak – hangsúlyozta az Otthon Centrum vezető elemzője. Déry Attila kijelentette: a nyomott árak sokak fantáziáját megmozgatják, trendszerűen viszont még nem látszódik az, hogy az olcsó hitelek és lakásárak keresletbővülést is hoztak volna a piacra. Az elemzők úgy vélik: akik megengedhetik maguknak, azoknak érdemes elgondolkodni egy 2-3 szobás lakás vásárlásán, ha gyermekük valamelyik nagyvárosban folytatja tanulmányait. A többszobás ingatlanok esetében pluszbevételt hozhat a családnak, ha lakótársakkal költözik be a gyermek, az ilyen lakásokat pedig később is könnyen ki lehet majd adni – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Forrás: Hirado.hu

(2013.08.13. www.ingatlanhireh.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó ház
Sopron

85.3m2
44.99 M Ft

eladó ház
Sopron

102m2
36 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
45.9 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Keszthely

21421m2
90 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

160m2
200 e Ft

eladó lakás
Sopron

133m2
41.9 M Ft

eladó ház
Nagycenk

68.23m2
27.9 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

50m2
28.34 M Ft

kiadó iroda
Székesfehérvár

300m2
395 e Ft

eladó lakás
Siófok

86m2
39.9 M Ft

eladó ház
Siófok

160m2
54 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Nagykanizsa

4150m2
376.8 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

76.86m2
73 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

69m2
36.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs