INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Kényeztetik a luxusingatlanok lakóit

Öt éven belül másfél millió forintra emelkedhetnek a belvárosi új lakások négyzetméterárai, mondják az ingatlanfejlesztők, miközben az igazi luxusszegmensben már most is ezen a szinten kínálnak egy négyzetmétert. A vevők közül mind többen magyarok, akiket a presztízsélmény mellett számos extra szolgáltatással is kényeztetnek a fejlesztők. A loftlakások építtetői viszont kissé csalódottak: a hazai vevők ritkábban kapkodnak a gyár- és malomlakásokért.

Néhány éve még felszisszentünk, amikor egy lakás félmilliós négyzetméteráráról olvastunk. Mára azonban már a jobb helyen lévő középkategóriás lakások ára is felkúszott erre a szintre, az igazi luxuslakások négyzetmétere pedig valahol 800 ezer forintról indul.

Átadás küszöben a Gozsdu-udvar

2012-re a belvárosban az új lakások átlag négyzetméterára el fogja érni az egy-másfél millió forintot – állítja Aradi Ferenc, az Autóker Holding Zrt. ügyvezetője a felújított Gozsdu-udvar közelgő átadása előtt. A szakember szerint ezért különösen jól jártak azok, akik 2004-ben az akkor még felújításra váró Gozsdu-udvar lakásait lefoglalták. A rövid időn belül befejeződő épületegyüttesben manapság már 500 és 800 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

A teljes beruházás egyébként négy lakóházat, 125 lakást, 50 üzlethelyiséget, egy sportcentrumot és egy négyszintes mélygarázst foglal magába. A kapcsolódó sportcentrum üzemeltetője a Holmes Place, amely nemzetközi láncának első magyarországi edzőtermét itt nyitja ősszel, 1000 négyzetméter összterületen – sorolja Aradi Ferenc. A hamarosan teljes szépségében ragyogó Gozsdu-udvar lakásainak egyharmada külföldi, egyharmada pedig magyar vásárlók tulajdonába kerül, többségük állandó lakhelyéül választja az ingatlanokat. A fennmaradó egyharmadot inkább átmeneti otthonként, befektetési céllal vásárolták vegyesen külföldiek és hazaiak. Az ingatlanok alapterülete 28 négyzetmétertől 100 négyzetméterig terjed, utóbbiakért ötvenmilliót kellett fizetni.

Az ügyvezető szerint nagyon jó befektetés a belvárosban – szinte bármilyen áron – lakást venni, mert az euróövezethez való csatlakozás idejére az V., VI. és VII. kerületek új lakásainak átlagárai az egy-másfél millió forinthoz fognak közelíteni. A belvárosban ugyanis alig akad szabad hely az új építkezésekre, ezért a telekárak az elmúlt két-három évben megduplázódtak. A műemléki védettségű házak felújítása viszont nagyon drága mulatság. Mindezek együttesen vezetnek majd a vízionált milliós átlagárakhoz.

Olasz kézen a Dorottya Palota

Szintén műemléki védettséget élvez a Gozsdutól néhány perc sétára lévő Palazzo Dorottya. Az épület eredetije 1820-ban épült, tervezője Pollack Mihály. A klasszicista épületet egy olasz befektető, a firenzei RDM vásárolta meg. A lakások itt már elérik a milliós négyzetméter árat, 3600-5000 euróba, 900 ezer-1,2 millió forintba kerülnek mérettől, terasznagyságtól, elhelyezkedéstől függően. 50 négyzetméter a legkisebb, 200 négyzetméter a legnagyobb, melyhez még egy 60 négyzetméteres terasz is tartozik. Ezért viszont már negyedmilliárd forintot kell kifizetni.

Vajon miként döntenek a vevők egy ilyen drága és különleges lakást vásárlásáról? Gyarmati Éva, az A1 Individual munkatársa szerint „két fajta vevő létezik. Az egyik, aki nehezen dönt, a másik viszont olyan egyszerűn veszi a százmilliós lakás, mint mások egy nekik tetsző ruhát”. A Palazzo Dorottyában a későbbiekben porta- és biztonsági szolgálat őrzi a nyugalmat. A mélygarázsban lakásonként csak egy autó parkolhat (igény ugyan lett volna többre is), a lakók kényelmét pedig házi takarító, mosoda-, sofőrszolgálat és a kávézóból rendelhető ebédszállítás garantálja. Itt is lesz wellness, szauna, és spa-nak nevezett uszoda. A tulajdonosok a jövő év elején költözhetnek, addigra bizonyára elkel minden lakás. Mára már csak a belső udvarra néző közepes méretűek gazdátlanok. Érdekes, hogy a vásárlók között a magyarok vannak többségben, köztük nagy arányban nem is kifejezetten befektetésként költötték a pénzüket. Életkoruk negyven feletti – összegezte tapasztalait az ingatlanforgalmazó.

Extra luxus nagy volumenben

A belvárosi magtól kicsit távolabb, az Andrássy út Hősök tere felé vezető szakaszán áll a 77 lakásos Avenue Gardens. Ugyancsak egy patinás műemléképület felújítására vállalkozott a francia ingatlanfejlesztő, az Orco Property Group. A luxusapartman-házban eddig főképp külföldiek vásároltak befektetési szándékkal. Az ingatlanok átlag négyzetméterára 4000 eurónál, vagyis szintén egymillió forintnál kezdődik. Az Avenue Gardens zeneszerzőkről nevezte el öt épületét, Amadeus, Bartók, Chopin, Debussy és Erkel azonosítja majd a házakat.

Itt is szállodaszerű szolgáltatásokat kínálnak, infrastrukturális pluszként pedig kábel nélküli internetet és kábeltévé-csatlakozást. A parkolóban itt jobb a helyzet, mert átlagosan másfél hely jut egy lakásra. Az utcafronton lesznek luxusüzletek, wellness és saját medence. A lakások 48-tól 185 négyzetméterig terjednek. A luxuslakások megfáradt lakói még egy Feng Shui mintára kialakított japánkertben is pihenhetnek az év harmadik negyedévétől, amikorra elkészül a teljes beruházás.

Háttérben a loftok

Jelenleg eltérő módon ítélik meg a szakértők a loftlakások hazai helyzetét. Vannak, akik szerint a főképp szerkezetkészen árult terek – ha mégoly különlegesek is - nem tekinthetőek a prémiumszegmensbe tartozó ingatlanoknak. Ennek az álláspontnak ellentmond a loftok hatalmas mérete, egyedi hangulata és (ipari) műemlék jellege. A ferencvárosi (korábbi nevén, Gizella Malomban, manapság pedig) Mill-loftban óriási 354 és 333 négyzetméteres lakótér is létezik. Előbbihez ráadásul egy 27 négyzetméteres terasz is jár. Ebben a loft épületben nem szerkezetkészen kínálják az ingatlanokat, és általában csak a fürdőszobát határolják falakkal. Természetesen a vevők szobákat és extra falakat is rendelhetnek. Az itteni lakások átlagosan 2000 euró per négyzetméterbe, nagyjából félmillió forintba kerülnek.

Az Első Óbudai Hengermalom területén kialakítandó Jazz loft egyik épületének lakásait a tervasztalon már átszabták, és kisebb tereket kínálnak, mint korábban. Az épületeket zenei műfajokról Ragtime, Bebob, Bossa Nova nevezték el. Az eredetitől eltérő módon, a családnevet követő keresztnévvel illetik lépcsőházaikat, és lakásaikat. A hamarosan Budapesten koncertező Al Jarreauról 17 lakást neveztek el. Bár első ránézésre kicsit furcsa a „Jarreau Al 1. emelet 1.” meghatározás. A Jazz loft honlapjának értékesítési adatai szerint a lakások fele még gazdára vár. Információink szerint a négyzetméterár szerkezetkészen közelíti a 450 ezer forintot.

A XIII. kerületi Riverloft sajátossága, hogy egy új építésű apartmanház és a régi gyárcsarnok áll egymás mellett a valamikori Gázkészülékgyár területén. A két épület közül az újépítésű ház lakásai a kelendőbbek. A loft 27 lakásából még minden méretben vehetnénk átlagosan szintén közel félmilliós négyzetméteráron, szintén szerkezetkészen. Itt is kapható valódi nagy tér, 233 négyzetméter 116 millió forintért.

(2007.04.23. FigyelőNet)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

45m2
28.9 M Ft

eladó ház
Sopron

92m2
48.9 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

67.5m2
48.99 M Ft

eladó ház
Sopron

82m2
46.9 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Hévíz

47m2
55 M Ft

eladó telek
Sopron

1889m2
43.18 M Ft

eladó lakás
Sopron

55m2
30.5 M Ft

eladó lakás
Siófok

41.26m2
39.108563 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

50.11m2
55.5 M Ft

eladó ház
Balatonlelle

120m2
55 M Ft

eladó ház
Siófok

137m2
44.9 M Ft

eladó ház
Székesfehérvár

120m2
45 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Siófok

66m2
21.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs