INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Itt az új forintos szuperhitel

Januártól jóval többen igényelhetnek állami támogatású jelzáloghiteleket egy decemberben átírt kormányrendeletnek (40073. oldal) köszönhetően. A tavaly áprilisban elfogadott, de igazából csak augusztusban induló, állami támogatással felvehető új forinthiteleket csak nagyon kevesen vették fel, a kormány ezért év végén az egész rendszert újragondolta.

Enyhített a hitelfeltételeken, és januártól új lehetőségek is megjelentek, amiket a még mindig bajban lévő devizahitelesekre szabott. Az új támogatási rendszer a Bankráció.hu gyűjtése szerint a következőképpen épül fel:

Mire lehet támogatást kapni januártól? Mennyit? Meddig?

Hitelcél Maximum igényelhető összeg Maximum ingatlan érték Eddig igényelhető

Új lakás/ház vásárlása 15 millió Ft 30 millió Ft 2014. december 31.

Új lakás/ház építése 15 millió Ft 30 millió Ft 2014. december 31.

Használt lakás/ház vásárlása 10 millió Ft 20 millió Ft 2014. december 31.

Késedelmes devizahitel kiváltása Nincs korlát Nincs korlát 2013. december 31.

Korszerűsítés 10 millió Ft 15 millió Ft 2014. december 31.

Bővítés (új lehetőség 2013-ban) 10 millió Ft 15 millió Ft 2014. december 31.

Hátralékos kisebb lakásba költözése Nincs korlát Nincs korlát 2013. december 31.

Ingatlan visszavásárlása a Nemzeti Eszközkezelőtől (új lehetőség 2013-ban) 6 millió Ft Nincs korlát Visszavásárlási jog lejáratához kötötten

A legfontosabb, hogy a kedvező kamatozású hitelek továbbra is öt évig járnak, ebben tehát nincs változás, de a kamattámogatás nem csökken évről éve, hanem fix lesz a teljes időszakban. A bajba jutott adósok továbbra is igényelhetik a támogatott hitelt (a régi rendszer szerint 2012 év végével bezárultak volna a kapuk), és újdonság, hogy a Nemzeti Eszközkezelőhöz került lakások visszavásárlásához is lehet támogatott hitelt kérni. Ez az eszközkezelő segítségével megmentett devizaadósok talpra állását segítheti.

A legdrágább támogatott a legolcsóbb piaci

Tavaly a támogatott hitelek terjedésének egyik legnagyobb akadálya az volt – és sok eladást gyakorlatilag meghiúsított –, hogy a támogatott hitellel vásárolt lakás eladójának teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznia kellett arról, hogy 12 hónapon belül másik ingatlant vásárol (ez akkor érdekes, ha például 5 tulajdonosa van egy ingatlannak). Januártól viszont már nem kell erről nyilatkozni. Ráadásul az eddigi maximális hatmilliós hitelösszeg tízmillióra emelkedett, és a régi 15 milliós maximális ingatlanérték helyett már húszmilliós lakást is vehetünk, ami elsősorban Budapesten és a drágább térségekben élesztheti fel az ingatlanpiacot.

Mennyit lehet spórolni a támogatott hitellel a piaci kamatozású kölcsönökhöz képest? Akár több tízezer forintot. A Bankráció kalkulátora szerint ha most igényelünk egy tízmillió forintos kamattámogatott hitelt (mondjuk egy 13 milliós ingatlanhoz), akkor húszéves futamidővel a kezdeti törlesztőrészlet banktól függően 70 000 – 84 000 forint között szóródik, az összesen visszafizetendő összeg pedig 20,6 millió és 23,4 millió között lesz. Piaci hitelnél ugyanez az első öt évben 83 000 és 108 000 forint közötti törlesztőt jelenthet. Vagyis a legdrágább támogatott konstrukció törlesztőrészlete nagyjából megegyezik a legolcsóbb piaci alapú hitelével. Havi átlag 15 000 forintos különbséggel számolva a támogatott öt év, vagyis hatvan hónap alatt 900 000 forintot lehet megtakarítani.

Ennek kell megfelelni

Persze vannak még feltételek, amiket teljesíteni kell. Aki a támogatást kéri, legalább felesben tulajdonosa is kell legyen a vásárolt ingatlannak, illetve egy éven belül igazolnia kell, hogy bejelentette magát (lakcímkártyán), és a kamattámogatás végéig, tehát öt éven át ezen nem is változtathat.

Támogatást csak az kaphat, akinek nincs köztartozása, legalább féléves munkaviszonya van legfeljebb 15 napos megszakítással, és az eladó nem a rokona. Az Otthonteremtő hitellel vett új ingatlan értéke most már telekár és áfa nélkül 30 millió forint lehet, míg korábban az adóval növelt érték nem léphette túl ezt a határt.

A feltételek felsorolásán túl, ami igazán fontos, hogy az új rendszerből kikerült minden olyan adminisztratív akadály, ami az érdeklődők többségét eleve kizárná, vagy érdektelenné tenné a hitelfelvételben – ez a tavalyi Otthonteremtő támogatásra nem volt igaz. Persze annak, akinek nem szükséges, továbbra sem érdemes eladósodnia, viszont mindenki másnak elég kedvező alternatíva lehet az Otthonteremtő hitel bármelyik típusa, mert jó sok pénzt takaríthat meg az első öt évben.

Mekkora a kamat, és hogyan változhat?

A konstrukció egyik legfontosabb sajátossága, hogy a támogatott hitelek kamata csak évente egyszer változhat. Léteznek olyan konstrukciók is, ahol a kamatot akár több évre előre rögzítik – utóbbi hitelek kiszámíthatóbbak, de általában kicsivel drágábbak is, ezért annak érdemes ilyet választani, aki tartósan a kamatok emelkedésére számít.

A hitel árazásában az évente változó kamatozású hiteleknél a 12 hónapos diszkont-kincstárjegyek, a ritkábban változó kamatozásúaknál az ötéves futamidejű államkötvények kamata az irányadó. A bankok ezt egy maximum 30 százalékos felárral szorozhatják fel, amire egy maximum 3 százalékpontos kamatfelárat tehetnek rá. Az adós az így kapott ügyleti kamat és a referenciakamathoz kötött állami támogatás különbözetét fizeti (a támogatás hiteltípusonként eltérő, lásd a lenti táblázatot), de legalább 6 százalékot.

Mivel a konstrukció feltételei rögzítettek, a hitelkamatok csak akkor változhatnak, ha az állampapír-hozamok változnak. Emiatt ezek a hitelek jóval átláthatóbbak és követhetőbbek az adósoknak, mint a devizahitelezés idején elterjedt, átláthatatlanul és lényegében ellenőrizhetetlenül alakítható változó kamatozás.

Hogy érthetőbb legyen, táblázatba foglaltuk a különböző hitelkonstrukciók kamatozását. A példánkban 5,7 százalékos állampapírhozammal (referenciakamattal) és egy 2 százalékpontos kamatfelárral számoltunk (ez ugye lehet 3 is, de bizonyára lesz bank, amelyik a lehetséges maximumnál kevesebb felárral számol). A táblázatból kiderül, hogy a hitelfelvevők ezekkel a feltételekkel az új lakásoknál jelenleg 6 százalékos kamattal számolhatnak, használt lakásnál pedig durván 6,5 százalékkal. Ez a kamatszint versenyképes a 2005-2008 között legnépszerűbb svájci frank hitelek kamataival.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!

Újabb mentőöv a devizahiteleseknek

A táblázatból az is látható, hogy ezt az állami támogatást a legrosszabb helyzetben lévő devizahitelesek is megkaphatják. Erre azért volt szükség, mert az árfolyamrögzítés és a végtörlesztés után tavasszal szembesült azzal a kormány, hogy a devizahiteles-probléma távolról sem oldódott meg.

Végtörleszteni eleve csak a vagyonosabb adósok tudtak (vagy akik megfelelő kölcsönhöz jutottak, de ez nem volt jellemző), az árfolyamgát pedig eleinte a kedvezőbbnek tartott végtörlesztés miatt senkit sem érdekelt, de később sem lett népszerű: a közel félmillió jogosult devizahiteles harmada sem élt a lehetőséggel év végéig.

Talán azért, mert bonyolult, talán, mert az emberek nem bíznak a bankjukban. (Részletek az árfolyamgátról és kalkulátor itt.) Az árfolyamgát viszont eleve csak azoknak az adósoknak segít, akiknek nincs 90 napnál régebb óta elmaradt hiteltartozása.

Pontosan ezért sokan várták, hogy további állami intézkedések lesznek a bajba jutott adósok megsegítésére, ami azzal, hogy ez a kör ebben az évben is kérhet Otthonteremtő hitelt, meg is született. Bár az igaz, hogy továbbra is csak a jelzáloghiteleseken segítenek, tehát a személyi kölcsönös, autóhiteles adósok nem kapnak támogatást.

(2013.01.09. www.index.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Siófok

100m2
75.9 M Ft

eladó ház
Sopron

88m2
48.1 M Ft

eladó lakás
Sopron

56m2
31.9 M Ft

eladó telek
Székesfehérvár

345m2
17.8 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Balatonfűzfő

600m2
38 M Ft

eladó lakás
Siófok

69.9m2
50.99445 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Hévíz

94m2
104 M Ft

eladó lakás
Sopron

40m2
22.99 M Ft

eladó ház
Siófok

100m2
75.9 M Ft

eladó telek
Balatonfüred

1500m2
120 M Ft

eladó telek
Keszthely

21421m2
90 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs