INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Átlagban 35 százalékkal olcsóbbak a panelek

Átlagban 35 százalékkal alacsonyabb egy lakótelepi lakás négyzetméterára, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané – derül ki az OTP frissen közzétett Lakótelep Értéktérkép elemzéséből.

„A hazai lakótelepi forgalom 2-3 százalékát adó III. kerületben nem kevesebb, mint 45 százalék az eltérés a lakásárak között, Salgótarján esetében viszont a lakótelepi lakások drágábbak, köszönhetően városközponti elhelyezkedésüknek, illetve az egyéb társasházi lakások szűk és rossz minőségű kínálatának” – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az elemzés szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár „A közkedvelt, zöld felületekben gazdag, főleg négyemeletes, blokkos technológiával épült házak által jellemzett József Attila lakótelepnek köszönhetően a IX. kerületben a 220 ezer forintot is meghaladja a lakótelepi lakások átlagára” – mondta Valkó Dávid.

A IX. kerületen kívül egyedül a XI. és a XIII. kerület lakótelepi lakásainak átlagára haladja meg a 200 ezer forintos szintet, míg a XX., a XV., valamint a XVIII. kerületben a legalacsonyabb a fővárosi árszínvonal, ahol túlnyomóan peremvárosi, 70-es években épült panellakótelepek találhatóak. A megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti, továbbá Debrecen lakótelepi négyzetméterenkénti átlagára haladja még meg a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot. A legolcsóbbnak Salgótarján számít, 100 ezer forint alatti átlagos négyzetméterárral.

Ahogyan az a tranzakciós árakban is mutatkozik, jelentősek az eltérések a különböző megyeszékhelyek panelpiacai között. „Míg Győrben, Székesfehérváron és Szegeden élénk a kereslet a lakótelepi lakások iránt, addig Miskolcon és Pécsen hatalmas túlkínálat és alacsony árak jellemzők. Debrecenben pedig a minimális igény néhány városrészre korlátozódik” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Általánosságban elmondható, hogy 55 nm négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, főleg a másfél, a kétszobás, valamint az 1 2 félszobás elosztásúak, az erkély megléte pedig szinte alapelvárásnak számít. Minden városban a felújított, hőszigetelt, panelprogramos lakásokat lehet a legkönnyebben eladni, a felújítás értékét azonban nehéz érvényesíteni az árakban – már ahol egyáltalán lehet valamennyire.

„Székesfehérváron például olyannyira nem számít különlegességnek a felújított panel, hogy az év végére szinte csak ilyen lesz már a városban, de Szegeden is az országos átlagot messze meghaladóan valósultak meg a program keretében energetikai korszerűsítések, ennek megfelelően nem számít jelentős árnövelő tényezőnek a felújított lakótelepi lakás” – mondja Kosztolánczy György.

Debrecenben a mérsékelt kereslet a belvárosi, illetve az egyetemvárosi panelekre korlátozódik, itt az 1980 után épült, 40-60 négyzetméteres lakások a legnépszerűbbek. Miskolcon a felújított, 35-55 négyzetméteres, erkélyes lakásokra van a legnagyobb igény, de van olyan vásárlói réteg is, amely a felújítandó, de nagyon olcsó lakásokat keresi. A borsodi megyeszékhelyen létezik kereslet a panelok iránt, de ez hatalmas túlkínálattal párosul.

Forrás: IngatlanHírek.hu

(2012.10.12. www.ingatlanhireh.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

70m2
37.6 M Ft

eladó lakás
Sopron

53m2
20.5 M Ft

eladó ház
Siófok

160m2
90 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Mohács

1423m2
117.3 M Ft

eladó lakás
Siófok

121m2
133.1 M Ft

eladó lakás
Siófok

104m2
131.6 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

180m2
48 M Ft

eladó telek
Aba

1276m2
3.25 M Ft

eladó lakás
Sopron

117m2
39.899 M Ft

eladó ház
Keszthely

348m2
50 M Ft

eladó ház
Nagycenk

91m2
41.5 M Ft

eladó lakás
Sopron

63.3m2
23.5 M Ft

eladó telek
Balatonfüred

3850m2
130 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs