INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Csinálj gyermeket: mire és hogyan használható fel az új szocpol?

Mint ismert, az állami kamattámogatású forinthitelprogram mellett az új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra a kormány jövőre.

Az új szocpolt szigorú feltételekhez kötik

Mindezt október közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A két programot együtt jövőre 7–9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,5 milliárd forintba kerül.

A szocpol felvételéhez szigorúbbak lesznek a feltételek: az egyik házastársnak legalább 6 hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie, az igénylőnek nem lehet köztartózása, s a költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni.

Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpoltámogatáshoz jutni.

Három gyermek esetében 1,2–2 millió forint között lesz ez az összeg; négy vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6–2,5 millió forint között.

A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben 4 ezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

"A vissza nem térítendő támogatás hatása vidéken lesz jobban érezhető"

"A KSH újépítésű lakások átlagos négyzetméterárát mérő statisztikája szerint az új lakások egy négyzetmétere átlagosan bruttó 224 ezer forintba került a megyeszékhelyeken.

A 300 ezer forintban meghatározott értékhatár az áfa és a telek árával csökkentett értéket jelent, tehát a felső határ bruttó összege 381 ezer forint a jövő évben, az új adószabályok alapján, a telekár nélkül.

A telekárnak az ingatlanok négyzetméterére vetített aránya azonban nem határozható meg ilyen egyszerűen, ez ugyanis függ a telek árától és a telekre épített épületben lévő lakások számától, illetve méretétől.

Ökölszabályként 15-20 százalék közötti telekhányadot vehetünk alapul, de ezt a fejlesztés jellemzői is nagyban befolyásolhatják. Vidéken 10 százalékos telekhányad is elképzelhető.

A rendeletben megjelent nettó 300 ezer forintos értékhatár esetében mindez azt jelenti, hogy a vissza nem térítendő támogatás hatása vidéken lesz jobban érezhető, mivel az elérhető támogatás segítségével megvásárolható ingatlanok száma bővebb lehet" - közölte Déry Attila.

Előnyben az energiatakarékos lakások

A kormányrendelet alacsony energiafogyasztású lakás – melynek fajlagos primer energiafogyasztása fűtésre legfeljebb 25 kWh/négyzetméter évente – esetében a nettó 300 ezer forintos felső értékhatárt nettó 350 ezer forintra emeli.

Az előírt primer energiafogyasztás megvalósítása azonban nagyon költséges.

Az éves 25 kWh/négyzetméter szint elérése majdnem passzívház (max. 15 kWh/m2/év) építését kívánja meg, ami a nettó 350 ezer forintos költségen szinte kivitelezhetetlen.

Fontos látni, hogy egy rossz energiahatékonyságú épületen viszonylag olcsón lehet hatékonyságjavulást elérni, de az energiafogyasztás újabb és újabb egységgel történő csökkentése egyre költségesebb lesz.

Az éves 100 kWh/négyzetméter szintet viszonylag kevés beruházással el lehet érni, de ez alatt minden hatékonyságjavító beruházás egyre komolyabb és költségesebb lesz.

"Idővel a családok energiatudatosabbakká válhatnak"

"Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a szocpol feltételrendszerében fontos helyet kapott az energiahatékonyság.

A vásárlókat az energetikailag hatékonyabb ingatlanok megvásárlásának irányába tereli, ezáltal – felismerve azt, hogy az ilyen lakások közműdíja alacsonyabb – idővel a családok energiatudatosabbakká válhatnak" – mondta Tengeri Attila, a Dome Energy energetikai üzletágának vezetője.

"Az újépítésű projektek esetében, bizonyos feltételek teljesülése esetén az egész épületre egyszerre elkészíthető az energetikai tanúsítvány, ami az egyes lakásokra is érvényes. Az újépítésű projektek esetében a `C´ besorolás elérése a használatbavételi engedély megadásának feltétele.

A szocpol feltételeinél előírt eggyel jobb `B´ kategória eléréséhez gyakran nem szükséges jelentős többletberuházás, így a fejlesztő viszonylag alacsony költségtöbblet mellett tudja biztosítani, hogy a teljes projekt megfeleljen a szocpol előírásainak.

Természetesen itt is vannak különbségek az egyes projektek között" - folytatta Tengeri Attila.

Országrészek szerint lenne érdemes meghatározni a szocpolt

"Összefoglalva a szocpol feltételrendszere vidéken szélesebb szegmenst tesz elérhetővé a kínálatból, illetve az előírt energetikai besorolás és a maximális vételár összeegyeztethetősége sem jelenthet nagy problémát – a vidéki átlagárakra vonatkozó meglehetősen szűken rendelkezésre álló adatokból ítélve.

Érdemes lenne az országrészek közötti árbeli különbségeket is figyelembe venni a maximális értékhatárok megállapításánál, hogy mind a vételár, mind az energetikai besorolás szempontjából szélesebb kínálat álljon az igénylők rendelkezésére.

Annál is inkább, mivel a jelenlegi nyomott ingatlanpiaci- és építőipari árak emelkedése esetén tovább szűkülhet a szocpolon keresztül elérhető kínálat" - magyarázta Kühne Kata.

(2011.12.15. www.kisalfold.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó ház
Sopron

85.3m2
44.99 M Ft

eladó ház
Sopron

102m2
36 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Balatonfüred

800m2
1600 e Ft

eladó lakás
Sopron

133m2
41.9 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Siófok

160m2
250 M Ft

eladó ház
Sopron

88m2
41.5 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Keszthely

4324m2
4200 e Ft

eladó lakás
Balatonfüred

62m2
61.999 M Ft

eladó ház
Siófok

104.3m2
44.99 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Keszthely

7002m2
59 M Ft

eladó ház
Székesfehérvár

60m2
24.99 M Ft

eladó ház
Sopron

68m2
34.9 M Ft

eladó lakás
Balatonföldvár

69m2
36.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs