INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Ingatlanra mindig szükség lesz - Interjú a globális ingatlanguruval

Portfolio.hu: Önt idén év közepén választották meg a legnagyobb ingatlanos világszervezet az RICS élére, miután Robert Peto, az előző elnök távozott. Ráadásul Ön lett az első, nem brit származású elnöke az idén 143 éves szervezetnek. Hogyan látja az RICS jövőjét?

See Lian Ong: Az RICS egy igazán erős nemzetközi szervezetté fejlődött az elmúlt közel 150 évben. Úgy gondolom, a fő céljainkat, hogy olyan közösséget hozzunk létre az ingatlanos és építőipari szakemberek számára, ami szem előtt tartja a szakmai irányelveket és etikai elveket, és hogy ezekkel hozzájáruljunk az egészséges és élénk gazdasági működéshez, már elértük. Ugyanis az ingatlanszektor és az építőipar képezi a gazdasági növekedés gerincét. Ehhez elsősorban képzett szakemberekre van szükség, akik erősen ragaszkodnak az etikai értékekhez, és ezzel viszik előre az iparágat. A RICS ezt képviseli és az a célunk, hogy a világ összes részén ennek megfelelően tevékenykedjünk, beleértve a fejlődő gazdaságok némelyikét is, ahol hagyományosan nincsenek szabványok és képzett szakemberek. Az RICS azonban jelenleg nem kíván belépni ezekre a piacokra, de néhány fejlődő országban, mint például Brazíliában és néhány latin-amerikai országban reméljük, hogy együtt tudunk működni a kormányokkal és bevezetnek néhány szabványt, és megindulnak képzések is. Ez a folyamat fokozatosan halad előre. Az elmúlt tíz év során sikeresen végeztük ezt a tevékenységünket Kínában, az elmúlt két-három évben pedig Indiában is. A megcélzott fejlődő országokban is hasonló sikereket szeretnénk elérni. Az ingatlanpiac már nem helyi, hanem globális üzlet, és globális szabványokat igényel.

P.: Az RICS egyik legerősebb lába az értékbecslési szektor. A válságnak köszönhetően pedig ez a terület komolyan felértékelődött. Hogyan látja az értékbecslésben az elmúlt két-három év során történt változásokat? Nagyobb iránta az érdeklődés és az igény?

S.L.O.: Mint mondtam, az ingatlanpiac a gazdasági növekedés gerince, és egyúttal a gazdasági jólét mércéje is a vállalatok és az egyének számára. Emiatt fontos, hogy legyenek szabványaink az értékbecslésre, különben hamis értéket állapítunk meg az ingatlanhoz. Az olyan érték, amelyhez nem tartozik gazdasági és kereslet-kínálati mérőszám, nem áll kapcsolatban a piaccal. Ez az egész szektorban káoszhoz vezet. Hasonlóképpen működik a bankszektor is, a szabványok hiánya pénzügyi zavarokat okoz. Ezt pedig semmiképpen sem szeretnénk. Az elmúlt évek során az értékbecslési szabványunk az egész világon széles körben elterjedt, elsősorban a szabályozásban és az eszközök értékpapírosításánál van szükség megbízható értékbecslési szabványokra. Olyan szabványokra, amelyekben a befektetők és a kormányok is bízni tudnak. Ezért hirdetjük az értékbecslési szabványok fontosságát, és számos kormány, például India vagy Oroszország is bevezette ezeket.

P.: Milyen folyamatok zajlanak le a szabványok változásánál?

S.L.O.: A szabványok végeredményben nem változnak, csak alakulnak. Ugyan módosítások lehetnek, hogy alkalmazkodjunk a helyi körülményekhez, a globális szabvány azonban nem változik. A RICS értékbecslési szabványa megfelel az IVSC, a Nemzetközi Értékbecslési Szabványügyi Testület által meghatározott szabványoknak, amely tesületnek a RICS alapító tagja is. A RICS Red Book-ban (Vörös Könyv) szereplő szabványok összhangban állnak az IVSC szabványokkal. A második szintet a helyi szabályozáshoz való igazodás jelenti. A globális szabvány az első szint, amelynek mindenki meg kell, hogy feleljen, a második szinten pedig igazodnunk kell a helyi követelményekhez - a helyi szabályozáshoz, kormányzati követelményekhez stb. Ezen a szinten kell megfelelnünk a helyi piacnak. De összességében a globális szabványunk a világon mindenhol alkalmazható.

P.: Melyek a minőség és hatékonyság fő mutatói az RICS szabványrendszerében?

S.L.O.: A minőség mérésére az elmúlt két évben bevezettünk egy értékbecslői regisztrációs rendszert. Tulajdonképpen minden tagunknak, aki értékbecslési szolgáltatást nyújt a Vörös Könyvünkkel összhangban, regisztrálnia kell magát ebben a rendszerben. Ezt szabályozzuk. Van egy szabályozó ág, egy szabályozó testület, amely gondoskodik róla, hogy a tagjaink, azok a szakemberek, akik aláírják az értékbecslési jelentést, megfelelnek a rendszer előírásainak. Szabványokat állítunk fel, és gondoskodunk róla, hogy a tagjaink megfeleljenek ezeknek a szabványoknak. Így biztosítjuk a magas minőséget.

P.: Az értékbecslők minősége mellett fontosak az épületek és egyéb ingatlanok mutatói is? Hogyan jellemezne egy modern minőségi épületet?

S.L.O.: Az értékbecslésnél, mindegy, hogy építkezésről vagy egy ingatlanról van szó, olyan szabványokra van szükségünk, amelyek kapcsolódnak az épület jellemzőihez, a kivitelezéshez és a funkcionális terekhez olyan szempontból, hogy maximálisan ki lehet-e használni a területet. Például ha egy épület nagyon hatékony a bruttó és a nettó terület arányát tekintve, akkor egyértelműen jobbnak számít. Ennek megfelelően az ingatlan értéke is magasabb. Az értékbecslés során a tagjaink figyelembe veszik az összes ilyen tényezőt.

P.: Manapság, amikor szinte befagyott a finanszírozási piac, vajon fontosabbá váltak a felújítások? Ön szerint mi ma a jó irányvonal? Új épületeket kell építeni, vagy inkább a régieket kéne felújítani?

S.L.O.: A különféle piacokon különböző forgatókönyvek léteznek. Európában például a felújításé lesz a főszerep. Ha körülnézek, rengeteg olyan régi épületet látok, amelyek szerkezetileg még mindig nagyon jók, de felújításra szorulnak, hogy modern szolgáltatásokat és felszereléseket kínáljanak. Valódi felújítással növelni lehet ezeknek az épületeknek az értékét. A RICS-ben rendelkezünk a szakértelemmel ennek elvégzéséhez, vannak épületfelügyelők, akik értékelik az épület állapotát és javaslatokat tesznek a felújítás módjára, és arra, milyen jellemzőkön kellene javítani. Vannak előkészítő mérnökeink, akik meg tudják határozni a felújítás költségét, vannak ingatlankezelési vezetőink, akik kezelik az ingatlant és végül ott az értékbecslő, aki elvégzi a felújított épület értékbecslését.

P.: Ön hogy látja most 2011 végén, az ingatlanpiac már elérte a mélypontját globálisan és Európában?

S.L.O.: Ingatlanokra, és új ingatlanokra mindig van és lesz is szükség. Ha az igények változnak, csak át kell őket alakítani, hogy megfeleljen az új elvárásoknak. Például kisebb otthonokra lesz szükség a nagyok helyett, ezért a nagy házakat át kell alakítani kisebb lakásokká. Egy olyan közösségnek, ahol öregszik a népesség, egészségügyi létesítményekre, kisboltokra van szüksége, amelyekhez az emberek könnyen hozzáférnek. Ezért szükség van az átalakításokra az igények kiszolgálására. Amíg vannak emberek, lesz igény ingatlanra is, lakáscélra, közösségi célra és bármilyen egyéb emberi szükséglet kielégítésére. Ezért előre kell gondolkodni, hogy mik is lesznek az igények. Az ingatlanfejlesztésben manapság az vezet előre, ha nem a régi kritériumokra alapozunk. Mindig az új követelményeket, az irányok változását kell figyelni. Azt is említettem, hogy a technológia változásai hatással vannak az életmódunkra, az üzleti életre is. Például eljöhet az idő, amikor nem lesz szükségünk óriási irodákra, mert az emberek otthonról is dolgozhatnak. Ez esetben csak hot desking rendszerre van szükség az irodákban, a munkatársak megoszthatják egymás között a munkaállomásokat, ha éppen az irodában vannak. Ha nincsenek az irodában, otthonról dolgoznak, ezért nem kell a teljes létszámnak megfelelő irodát bérelni. Például egy 100 fős irodának nem kell 100 ember számára helyet biztosítania, elég 50 hely, a maradék 50 ember pedig mozgásban van. Marketingtevékenységet végeznek vagy otthonról dolgoznak. A technológiai fejlődés így megváltoztatja a jövő irodamodelljét. Mindig figyelnünk kell a körülöttünk változó körülményekre.

P.: Ön szerint, mikorra várható az ingatlanpiaci felemelkedés?

S.L.O.: Úgy gondolom, Európa valószínűleg nem megy ennél lejjebb, szerintem van lehetőség a növekedésre. A helyzet egyértelműen túlkínálatot jelez. Hogy meddig fog tartani a túlkínálat? Két év, öt év? Nem látom biztosan. Az elvándorlás problémát jelent: ha egy ország fejlődése, a kormány tevékenysége nem megfelelő, a fiatalok másik országba költöznek, ami nagyobb üresedést okoz. Mindez azon múlik, hogyan tudják a kormányok talpra állítani a gazdaságot és megújítani az országot. Enélkül elvándorlásra lehet számítani, ami negatív hat ki az ingatlanpiacra is.

(2011.12.13. www.portfolio.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó ház
Sopron

85.3m2
44.99 M Ft

eladó ház
Sopron

102m2
36 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

465m2
177.9 M Ft

eladó ház
Siófok

137m2
44.9 M Ft

eladó ház
Siófok

389m2
119 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Pusztaszabolcs

309m2
39.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

67.48m2
44.393 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Zalaegerszeg

823m2
107.525 M Ft

eladó telek
Sopron

14547m2
8.7282 M Ft

eladó lakás
Sopron

45.37m2
26.2 M Ft

eladó lakás
Csopak

67.06m2
42.255 M Ft

eladó telek
BP. XIII. kerület

112030m2
10177.6 M Ft

eladó telek
Siófok

400m2
7.3 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs