INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Árfolyamgát: valós vagy csalfa remények?

Minden banki beszámoló szerint egyelőre kevés az érdeklődő és még kevesebb az árfolyam-rögzítést már írásban igénylő ügyfél a banki fiókhálózatokban.

Az információk begyűjtése, figyelése és mérlegelése biztosan ésszerű ügyfélmagatartás, és egyelőre a kivárás is. A magyar ember amúgy is szeret az utolsó másodpercig kivárni. Ha egyetemre kell jelentkezni, ha a nyugdíjpénztárakról kell dönteni, ha adót kell bevallani, ha a naptári év végéig eldöntendő adókedvezményt kell igényelni, vár és vár. Majd eljön az utolsó nap, és a tömeg megindul a bankfiókok, a nyugdíj-adminisztráció, vagy éppen az éjfélig nyitva tartó posták irányába és intézkedik. A legtöbbször nincs mit veszíteni, ugyanarra az egyetemre veszik fel azt, aki korábban, és azt is, aki az utolsó másodpercben adja be a jelentkezését, nem jár adókedvezmény a korábban postázott adóbevallásért. Az árfolyam-rögzítés helyzete azonban más.

Rendet az információtengerben

A végső határidő december 31-e, utána már nem lehet igényelni a rögzítést. Aki viszont korábban elmegy, már a következő törlesztő-részletében csak a csökkentett árfolyammal kalkulált részletet fizeti. Ez siettetheti egyesek döntését, mégis, teljesen érthető a kivárás, hiszen például a program elindítása idején még nem is volt teljesen kész a szabályozás, miért ne változhatna még ez, vagy az.

No, persze nem feltétlenül az otthonvédelmi akcióterv, mert mára az elkészült, de a jól megalapozott döntéshez még bőven érdemes információt gyűjteni. Hiszen sokan biztatják, vagy éppen áltatják az adósokat azzal, hogy érdemi változás is történhet. A politikusok további segítséget sürgetnek, civil szervezetek a bankok beperelésére biztatnak, ehhez hasonló jellegű kommunikációt még maga a kormány is megenged.

No, és persze ott vannak a rajtunk kívül álló okok, mi lesz az európai, az amerikai gazdasággal, mennyire marad menekülő deviza a svájci frank és mennyire lép fel maga Svájc a túl erős frank ellen.

A végső szabályozás

Nézzük azt, ami már biztos! Megvannak a végső szabályok és ezek közül ügyfél-szempontból egy kedvező és egy reális, de a várakozásokhoz képest kedvezőtlen elem azonosítható. A pozitívum az, hogy a szerződés-módosítások közjegyzői díját nem a hiteladósoknak, hanem a hitelező bankoknak kell fizetni.

A kedvezőtlen pedig az, hogy bár sokan úgy értelmezték a kormányzati nyilatkozatokat, hogy az árfolyam-rögzítési időszak után, vagyis 2015. január 1-től sem emelkedhetnek a devizahitelesek terhei 15 százaléknál nagyobb mértékben, vagyis ha a 2014. decemberi törlesztő 100 ezer forint volt, akkor a 2015. januári eredeti hitel-törlesztés és a gyűjtőszámlahitel törlesztése együttesen sem lehet több mint 115 ezer forint. Nos, ez nem így lesz.

A devizahitelesek megmentésének újabb részleteit tisztázó kormányrendeletből kiderül, a 15 százalékos határ nem a törlesztőrészlet egészére vonatkozik, pusztán annyit jelent, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó új hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg az árfolyamgáttal rögzített utolsó hitelrészlet 15 százalékát. Vagyis, ha az eredeti példánknál maradunk, akkor a 2015. januári gyűjtőszámlahitel-törlesztő legfeljebb 15 ezer forint lehet. Ám, ha az eredeti hitel törlesztője a 180 forintos rögzített franknál 100 ezer forint volt, akkor egy esetleges 270 forintos szintnél 2015. január 1-től azonnal 150 ezer forintra ugorhat.

Fontos elem a kiegészítő szabályokból, hogy fel lehet pörgetni az adósság-törlesztést, vagyis, ha az ügyfél úgy akarja, akkor a 15 százaléknyi új törlesztőt emelheti, vagyis törleszthet akár 30 ezer forintot is a gyűjtőszámla-hitelből. Minderről majd a program záróidőpontját megelőző 60. napig kell írásban rendelkezni. Új elem továbbá, hogy a gyűjtőszámla törlesztési időszaka legfeljebb 30 évvel haladhatja meg a hitel eredeti futamidejét és az eredeti devizakölcsön, illetve a gyűjtőszámla-hitel futamideje is legfeljebb a hiteladós 75. életévéig terjedhet.

Ami bizonytalan

Ezzel az információval mindenesetre már legalább lehet kalkulálni, de mit kezdjen az adós az olyan hírbombákkal, hogy az LMP új pontokat fogalmaz meg, az MSZP vizsgálóbizottságot akar, a civilek a bankok beperelésére buzdítanak, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bankfelügyelet vezetőjétől kér állásfoglalást arról, hogy a magyar mellett az európai szabályozás hiányosságai is hozzájárulhattak-e ahhoz, hogy elszabadult a devizapokol.

Az fn.hu senkit nem szeretne kiábrándítani, de hiú reményeket sem szeretne kelteni. Morális felelőssége biztosan van sokaknak a frankrémálom miatt, természetesen nem az árfolyamalakulás a bankok, vagy a kormányok bűne, hanem a túlzott kockázat beengedése a magyar bankrendszerbe, és ami fontosabb a magyar háztartások gazdálkodásába. Ám minden olyan ötletnél, ahol a bankoknak, vagy az adófizetőknek kéne többet vállalniuk a megnövekedett terhekből, nagyon sok az aggályos elem.

Lehet a peres úttal kísérletezni, nincs olyan ügyvéd, aki ne rittyentene még jogilag is helytállónak tűnő egyórás beszédet a bankok károkozásáról, de a bankoknak is lesz jogi csapata, sőt nekik akkor is volt, amikor a hitelszerződéseket megfogalmazták, a kockázatvállalási nyilatkozatokat kialakították.

A törvény nem ismerete nem ment fel annak betartása alól – szól az ismert jogi szabály. Így van ez a perekkel is. Sajnos a bíróságok nem szoktak meghatódni az olyan fordulatoktól, hogy nem is tudtam, mit írok alá, nem értettem pontosan. El kell olvasni, ha nem érti, kérdezni kell, és legfőképpen semmit sem szabad aláírni, ha nem tiszta a következménye.

A devizahitelesek megsegítése fontos feladat, a devizahitelesek áltatása felelőtlenség.

(2011.08.29. Fn.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Sopron

70.55m2
33.9 M Ft

eladó lakás
Sopron

66m2
24.5 M Ft

eladó lakás
Sopron

68m2
33.99 M Ft

eladó ház
Sopron

88m2
32.5 M Ft

eladó ház
Balatonalmádi

55m2
45 M Ft

eladó telek
Balatonvilágos

1940m2
196 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

180m2
148.5 M Ft

eladó ház
BP. II. kerület

568m2
390 M Ft

eladó telek
Keszthely

20505m2
79 M Ft

eladó ház
Sopron

140m2
55 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Balatonboglár

345m2
320 e Ft

eladó ház
Csór

224m2
13 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

45.37m2
26.2 M Ft

eladó ház
Siófok

350m2
45 M Ft

eladó lakás
Sopron

74.53m2
40.923 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs