INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Jaj a devizahiteleseknek

Szerdán reggel is 230 forint felett jegyezték a svájci frankot, az euróval szemben viszont tartja magát a magyar deviza, az árfolyam nem törte át a 270 forintos szintet.

Az olasz és spanyol államadósság finanszírozhatóságát illető kétségek repítették az egekbe kedden a svájci frank árfolyamát. A menedékvalutaként szolgáló alpesi fizetőeszköz a forinttal és az euróval szemben is új csúcsot állított fel. A kormányzati és jegybanki beavatkozásnak a szakemberek szerint jelenleg nincs sok értelme, az egyetlen megoldás, ha az EU azonnal rendbe teszi az adósságválságot. Pénteken újabb uniós csúcs lesz, de sokan tartanak attól, hogy Európa vezetői nem tudják kezelni a kérdést, kicsúszott a kezükből a dolgok irányítása.

Nyakig a bajban a devizahitelesek

Magyarországtól független eseményekre vezethető vissza a svájci frank drágulása – közölte a kormányszóvivői iroda a Népszabadság arra a kérdésére, terveznek-e újabb intézkedéseket a hatások enyhítése érdekében, azon kívül, hogy szeptember táján elindul az adósmentő csomag. A frankárfolyam emelkedése a lakáshitelesek számára okoz újabb nyomást, de ezt az ötpontos otthonmentési akcióterv részeként elfogadott árfolyamgát bevezetése képes lesz enyhíteni – írták, hozzátéve, „a mostani külföldi események megerősítik, hogy Magyarország jó úton jár: az államadósság csökkentése, és az azt garantálni képes Széll Kálmán Terv végrehajtása elemi érdekünk, és a piaci befektetők számára a lehető legjobb üzenet”.

A svájci frankban eladósodottnak ugyanakkor aggasztó, hogy a forint az euróhoz képest is gyengült az elmúlt napokban, azaz a befektetők még most is kevésbé bíznak a forintban, mint a közös európai fizetőeszközben - mondta a Népszavának Gimes Gergely, a Political Capital elemzője. Szerinte a devizahitelesek szempontjából a kormány mentőcsomagja nem jelent valódi segítséget, ha tartósan magas marad a svájcifrank-árfolyam, akkor a 180-as szinten való rögzítés csupán eltolja és felerősíti 2014-ig, a határidő lejártáig az árfolyamgyengülés gazdasági és társadalmi következményeit.

Az elmúlt egy évben a tartósan 200 forintos szint felett ragadt frank miatt is sok lakáshiteles került nehéz helyzetbe. Javulásra tehát akkor sem lehetne számítani, ha a frank 10-20 forinttal gyengébb lenne. Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza a Magyar Hírlapnak azt mondta, a frank-forint nem önálló devizapár, így a kialakult helyzetre a magyar jegybank nem tud közvetlenül hatást gyakorolni, beavatkozási lehetőségei elsősorban a forint euróval szembeni árfolyamára vannak.

Az elemző szerint a frank árfolyamának ilyen mértékű erősödése a prognosztizáltnál több lakáshitelest terelhet be az állami védőernyő alá, ahol a 180 forinton rögzített árfolyam átmeneti időre levegőhöz juttathatja őket. Ugyanakkor, hívta fel a figyelmet a szakértő, szerencsés lett volna az állami és banki mentőcsomagba beiktatni a frankalapú hitelek euróra váltását.

„Tudniillik az euró sokkal kisebb kilengéseket produkál a forinthoz viszonyítva, mint a frank, ezért az adósok számára kiszámíthatóbb lenne a törlesztőrészlet, s a bankoknak sem kellene árfolyamkockázattal számolniuk, ráadásul az euró sokkal inkább a rendelkezésükre áll” – emelte ki Barcza György.

(2011.07.13. fn.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó telek
Aba

1005m2
2.6 M Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Siófok

66m2
22.9 M Ft

eladó lakás
Siófok

104m2
131.6 M Ft

eladó lakás
Ágfalva

57.3m2
28.65 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

50m2
32.7 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Somogyzsitfa

4080m2
295 M Ft

eladó garázs
Sopron

15m2
4.3 M Ft

eladó lakás
Sopron

74.53m2
43.969 M Ft

eladó telek
Siófok

400m2
7.3 M Ft

eladó ház
Balatonfüred

290m2
158 M Ft

eladó lakás
Siófok

175.5m2
0 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs